Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

49. Konferencija o sigurnosti u Munchenu - ključni govori i sastanci međunarodnih dužnosnika, važni kontakti po pitanju okončanja sirijske krize

PIŠE:
Objavljeno:

Münchenska Konferencija o Sigurnosti (Munich Security Conference - MSC) održava se svake godine u Hotelu Bayerischer Hof, München, Njemačka. Kako i samo ime govori, tema konferencije je međunarodna sigurnost. Konferencija se održava svake godine još od 1962. te je danas prepoznata kao jedan od najznačajnijih foruma na kojem se okupljaju istaknuti pojedinci koji su ujedno i tvorci sigurnosne politike.

Među uzvanicima često su državnici, predstavnici vlada i međunarodnih organizacija, ministri, zastupnici, visoki predstavnici oružanih snaga, znanstvenici, itd.

Unatoč međunarodnom karakteru konferencije, ključna tema razvoj je transatlantskih odnosa. Neutralnost konferencije je itekako upitna. Tako je primjerice Bjelorusiji zabranjen dolazak zbog "kršenja ljudskih prava", dok Saudijska Arabija nema nikakvih problema.
Konferencija je zapravo okupljalište probranih i pozvanih kako bi isti mogli javno i na marginama sastanka razmijeniti mišljenja.

Konferencija dolazi u izuzetno neugodno vrijeme obnove neo-kolonijalističkih tendencija na prostoru sjeverne i zapadne Afrike. Dok su predstavnici iz 90 zemalja, njih 400, održavali govore (oni utjecajniji) i upijali govore (oni malo manje utjecajni), francuske trupe vode rat u Maliju, predsjednik Hollande obilazi Bamako i Timbuktu te poručuje kako će "vojska ostati u Maliju koliko god bude potrebno". U isto vrijeme britanski premijer David Cameron obilazi svoje saveznike u Alžiru i Libiji te najavljuje kako će i britanske trupe uskoro na afrički teren.

Ovogodišnji MSC trajao je od 1. do 3. veljače. Konferencija je protekla u očekivanom tonu - američki predstavnici još su jednom ponovili svoje "argumente" zašto SAD mora biti vodeća svjetska sila i koje bi države mogle uskoro biti na meti američkog napada. Taj segment mogao bi se nazvati konferencija o "nesigurnosti", jer je očito kako SAD nema nikakve namjere zauzdati vlastiti militarizam koji se pod Obaminom administracijom širi na mnoge dijelove svijeta.

Glavni predstavnik američkih stajališta ove godine bio je potpredsjednik Joseph Biden. U svom govoru ove subote je istaknuo: "SAD je pacifička sila i najveća vojna organizacija na svijetu (NATO) pomaže nam da budemo i atlantska sila također. Naša nova obrambena strategija je jasna - ostati ćemo pacifička i atlantska sila". Socijalnu devastaciju u određenim dijelovima svijeta, koju su u većini slučajeva stvorile upravo zapadne sile, Biden sada koristi kao potencijalni povod za nove geo-strateške vojne intervencije diljem svijeta. "Danas, diljem sjeverne Afrike i na prostoru Bliskog istoka, ekstremisti nastoje iskoristiti slijedeće: slabo nadzirane granice, velike dijelove teritorija koju su bez prisutnosti vlasti, dostupno oružje, nove vlade kojima nedostaje kapaciteta, a ponekad i volje, da se suoče s ekstremizmom, velik broj mladih ljudi čija je budućnost ugrožena zbog ekonomske stagnacije", ističe Biden.

Američki potpredsjednik Joe Biden, govor za vrijeme konferencije"Ovakva situacija zahtijeva ospežan pristup u kojem moramo koristiti sva dostupna sredstva, uključujući i naše vojske", rekao je Biden te istaknuo kako je aktualna francuska invazija u Maliju samo jedna od mnogih takvih situacija koje će tek doći na red. Brutalne agresivne ratove u Iraku, Afganistanu i Libiji, Biden opisuje kao "uspješne modele". "SAD je svjestan sve veće opasnosti koju predstavlja Al Qaeda u Jemenu, Iraku, Siriji i Sjevernoj Africi."

Po pitanju Sirije, Biden je istaknuo kako SAD inzistira na "promjeni režima". Sirijskog predsjednika Bashar al-Assada nazvao je "tiraninom koji se očajnički drži na vlasti" te ponovio kako "mora otići".

Po pitanju Irana, strogi ton i prijetnje i dalje su na snazi. Biden ističe kako i dalje postoji mogućnost za diplomaciju "uz pritisak". Na tu temu nadovezao se izraelski ministar obrane na odlasku, Ehud Barak, koji je s konferencije otvoreno prijetio Iranu vojnim napadom. "Svi govorimo jednu te istu stvar - da je nuklearni Iran nedopustiv i kako nećemo otpisati niti jednu opciju kako bi to spriječili. Ali Izrael je ozbiljan po ovome pitanju i očekujemo da budu i drugi", rekao je Ehud Barak.
Pritom treba spomenuti kako je na MSC-u bio nazočan i iranski ministar vanjskih poslova, Ali Akbar Salehi.

Izraelski ministar obrane, Ehud BarakEuropski predstavnici ne kriju svoju volju da se žele pridružiti svim ovim pohodima koje SAD spominje. Tako su njemački MVP Guido Westerwelle i ministar obrane, Thomas de Maiziere, odmah istaknuli kako je izuzetno važno da Europa sudjeluje zajedno sa SAD-om u intervencijama u Maliju - de Maiziere je najavio dolazak 40 njemačkih vojnika, po mogućnosti ubuduće i u Siriji. Istaknuti gost konferencije bio je i šef sirijske američko-sponzorirane opozicije, Muas Ahmed al-Khatib, kojem su njemački ministri obećali svoju "aktivnu potporu".

Već se sada jasno vidi kako velike sile nisu na istoj poziciji oko svih pitanja. Tako je primjerice njemački ministar Westerwelle u nekoliko navrata istaknuo važnost partnerstva s Rusijom.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, odgovorio je na Bidenov govor ističući kako se Rusija protivi konfrontaciji s Iranom i promjeni režima u Siriji. Po pitanju Irana istaknuo je kako Iranu treba dati "poticaje" da bi se krenulo s ozbiljnim razgovorima - "Moramo uvjeriti Iran kako se ovdje ne radi o promjeni režima". Možda Lavrov nema "promjenu režima" na pameti, no SAD nastoje srušiti iranske vlasti još od Revolucije 1979. Po pitanju Sirije Lavrov je istaknuo kako je glavni razlog za "kontinuiranu tragediju" inzistiranje na toma da "prioritet broj jedan mora biti uklanjanje predsjednika Assada".

John McCain nakon sastankaZa vrijeme konferencije govor je održao i američki senator John McCain, poznat po svojim militarističkim stavovima. Kritizirao je predsjednika Baracka Obamu zbog Sirije te istaknuo kako mu nedostaje "vodstvo". "Američki predsjednik morati će dramatičnu situaciji u Siriji objasniti američkom narodu", rekao je McCain te istaknuo kako bi on odmah uveo "zonu zabrane lete" te rušio sirijske vojne zrakoplove i helikoptere.
Stavovi McCaina nisu nikakva novost. Zanimljivo je spomenuti kako je McCain regularan gost na MSC konferenciji te kako je 2006. - nevjerojatno, ali istinito - dobio nagradu MSC-a, Ewald-von-Kleist medalju, koja se dodjeljuje svake godine pojedincu za angažman "Dijalogom do mira".

Iranski MVP Ali Akbar Salehi, za vrijeme konferencije dao je intervju za njemački kanal B5 te na pitanje o aktualnim odnosima istaknuo: "Ako želite zaista biti nezavisni, stajati sami na svojim nogama, morate platiti cijenu. Vrijedne stvari dolaze uz jako visoku cijenu. Kako sam i napomenuo za vrijeme ove konferencije, mi jako vrednujemo našu nezavisnost i spremni smo platiti cijenu kako bi zadržali našu političku nezavisnost. Nekoliko godina teškoća i problema nije ništa kada govorimo o cjelokupnoj povijesti jedne nacije." Po pitanju što će Iran napraviti ukoliko SAD napadne Siriju, Salehi je istaknuo kako se nada da do toga ipak neće doći, ističući kako vjeruje da je i SAD već dovoljno naučio na svojim pogreškama. No, ukoliko do napada dođe, ističe kako bi tada cijela regija eruptirala te bi se sukobi zasigurno proširili i na druge zemlje.

Za vrijeme obraćanja konferenciji, Salehi je pohvalio inicijativu vođe sirijske opozicije, Moaza al-Khatiba, da se krene s pregovorima. Naglasio je kako je to važan "korak naprijed". Za vrijeme trajanja konferencije Salehi se i sastao s Khatibom, to je i potvrdio: "Iran je razgovarao s opozicijom. Mi smo spremni biti dio rješenja. Što prije riješimo ovu situaciju, tim bolje".

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.