X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Zašto SAD drastično smanjuje potporu za sirijske militante?

PIŠE:
Objavljeno:

Američki list The Daily Beast, pozivajući se na svoje izvore iz američke administracije, ali i izvore iz Sirije, objavio je ovog tjedna opsežan tekst u kojem se ističe kako je SAD zadnjih nekoliko mjeseci "znatno" smanjio financiranje tzv. "umjerenih pobunjenika" u Siriji.

Što to znači i zašto se događa baš sada? Informacija je donekle u kontradikciji s planovima SAD-a pošto se uskoro, u organizaciji SAD-a, kreće s masovnim treniranjem novih militanata u kampovima u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, a vjerojatno i u Turskoj.

Smatra li Washington da su postojeći militanti na terenu jednostavno previše nepredvidljivi, zapravo nelojalni? To svakako stoji - Zapad ne voli previše isticati neugodnu istinu, no znatan broj militanata koji su dobili novac i oružje od Zapada jednostavno su prešli na drugu stranu, stranu terorista, bilo da je riječ o ISIL-u ili Al-Qaedi (Al-Nusra Front).

Radi li se o nekakvom novom trendu pa je sada došlo do uzbune? Nipošto, sile Zapada, na čelu sa SAD-om, znale su da njihovi resursi u konačnici mogu završiti, i završavaju, u rukama terorista, ali zbog toga nisu marili dok su ti isti teroristi radili prema njihovom interesu.

Nikoga nije zabrinjavao teroristički element u Siriji dok su se civili po Homsu, Hami, Aleppu, Damasku i drugdje, ubijali auto-bombama i bombašima samoubojicama. Dok je već naveliko tekla krv nevinih ljudi, pojedini istaknuti akteri Zapadne vanjske politike otvoreno su zazivali Al-Qaedu, želeći njihovu "ideološku i borbenu potkovanost" iskoristiti za vlastite ciljeve (vidi tekst iz 2012: Jedna od najutjecajnijih američkih organizacija za vanjsku politiku: "sirijskim pobunjenicima je potrebna al-Qaeda").

Ne, terorizam u Siriji postao je problem tek u trenutku kada se "oteo kontroli", kada je počeo zastupati svoje (ili nečije tuđe) interese ispred interesa SAD-a i pojedinih sila Zapadne Europe, u prvom redu Francuske koja se jako zainteresirala za destabilizaciju njihove jednom kolonije, Sirije.

Terorizam je u konačnici podsjetio i Washington i Pariz da ga se neće moći kontrolirati ili usmjeravati. Američki interesi u Iraku su se našli pod direktnim napadom, nova iračka vojska - koju je godinama financirao i stvarao upravo SAD - raspala se pod naletom ISIL-a. Ta vojska trebala je biti američko osiguranje za američke ekonomske interese u ovoj naftom iznimno bogatoj zemlji, zato su je i stvarali, dakako.

Iračku vojsku danas su zamijenile paramilitarne skupine šijita, sunita, Kurda, Turkmena i drugih - ove skupine su danas udarna anti-ISIL snaga na terenu. ISIL će biti poražen, ali nova struktura vlasti u Iraku neće biti niti približno onoliko podana SAD-u kao u vrijeme vladavine Nourija al-Malikija, mada se i on zadnjih godina počeo "kolebati".

SAD se već poprilično opekao okrećući glavu od terorizma u Siriji, a Francuska je osjetila terorizam na svom teritoriju i sada su u panici koliko se još terorista krije u njihovim redovima (vidi: Desetak bivših francuskih vojnika, uključujući pripadnike specijalnih snaga i Legije Stranaca, priključilo se ISIL-u, izvor iz ministarstva obrane: "Moramo spriječiti radikalizaciju unutar naših snaga").

Sve su to razlozi zašto bi SAD sada mogao još jednom dobro razmisliti o svemu i odlučiti se na jednu veću korekciju svojih prethodnih planova koji su u suštini bili krajnje traljavi i svodili su samo na: "Assad je dobar s Rusima i Irancima, zato Assad mora otići".

Spomenuti tekst u listu The Daily Beast navodi kako je SAD sada odlučio znatno smanjiti financiranje nekoliko militantnih skupina u Siriji. Zapravo riječ je o američkoj plaćeničkoj vojsci na teritoriju Sirije, bez novca iz Washingtona ne bi bilo niti pobune niti rata u Siriji, to bi do sada, nakon četiri godine i preko 200,000 mrtvih, već trebalo biti svima jasno.

Što se tiče militanata, koji su mahom zapravo islamistički ekstremisti iz raznih dijelova Sirije, regije i svijeta, oni će rado uzeti američki novac i oružje, ali lojalnosti tu nikakve nema. Niti je iste briga za američku geopolitiku, a još manje za američku demokraciju i slične priče.

Prošle godine u listopadu nekoliko od strane SAD-a financiranih skupina sukobilo se s Al-Nusra Frontom. U sukobu su poraženi, a SAD im je odmah nakon toga prekinuo financiranje. Jesu li stvarno "poraženi" ili su se zapravo asimilirali s Al-Qaedom? Neki izvori sugeriraju kako je ovo drugo. Navodno je bilo riječ o 4 skupine koje su tada uklonjene s američkog popisa "ratificiranih pobunjenika", a isti popis je u jednom trenutku sadržavao 16 skupina.

12 skupina koje su ostale na američkom popisu od onda primaju sve manje i manje novca, navodi se u izvještaju.

Sličan izvještaj objavio je u ponedjeljak i američki list The Wall Street Journal u kojem se navodi kako sirijske pobunjeničke frakcije jedva preživljavaju od zadnje dostave američke pomoći koja se već gotovo u potpunosti potrošila. Također se navodi kako je većina od oko 5,000 boraca, treniranih od strane američke CIA, ili ubijena, nestala, ili je prešla na stranu "snažnijih frakcija koje dobivaju sredstva od drugdje" - drugim riječima, bivši CIA-ini pobunjenici sada su već u redovima terorističkih skupina.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.