Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Doček Nove godine na fiskalnoj litici: što se zapravo sinoć dogodilo?

PIŠE:
Objavljeno:

Toliko smo puta govorili kako su ljudi bombardirani ekonomskim terminima u medijima i pokušavali objasniti mnoge od njih, te što se stvarno događa. Sinoć smo dostigli (za sada, biti će toga još) vrhunac s fiskalnom liticom. Bilo je očigledno da će doček Nove godine biti skoro nikakav za većinu stanovnika na ovoj kugli, ali sve je to bilo sada začinjeno s nečim što prije nismo imali - thrillerom koji je također završio oko ponoći (zapravo dva sata kasnije). Tako kaže Bloomberg. Pitanje je da li će se ikad saznati što se dešavalo, ali ćemo uzeti vijest Bloomberga kao opis stvarnog stanja unutar zgrade Kongresa.

Članovi Kongresa su se nakon ponoći s thrillera prebacili na nogometnu nadoknadu vremena u drugom poluvremenu velike finalne utakmice. Američki Senat je konačno prihvatio dogovor o budžetu i izbjegao fiskalnu liticu koje je svima već preko glave.

Predvidjeli smo da hoće, ali i ostavili malo odškrinuta vrata daleko manjoj mogućnosti da neće biti dogovora. Kad se uzme u obzir činjenica da je dogovor postignut dva sata nakon "regularnog kraja utakmice, u sudačkoj nadoknadi", u biti smo i tu bili u pravu. Jesu se dogovorili, ali ne na vrijeme.

Kongres SAD-a je slavio Novu godinu do ranog jutra na fiskalnoj litici. Ove sjednice praznicima, te do ranih jutarnjih sati podsjećaju na sjednice prije raspada Jugoslavije, te sjednice u Briselu koje su prije završavale sa "spašavanjem eura" u ranim jutarnjim satima. Sad se to malo promijenilo jer "loš momak" Cameron u zadnje vrijeme "kvari" sjednice, a i Česi nisu baš najsretniji da mu se pridruže. I Kongres SAD-a je počeo to raditi.

Sve to samo ukazuje da je sistem u raspadu i da će se "konzerva šutirati niz cestu" dok je kamion zvani dug ne zgnječi. Teško je predvidjeti kada će se to desiti, ali već u travnju postoji realna opasnost jer će Amerikanci podnijeti zahtjeve za plaćanje poreza. Velika su očekivanja da će količina prikupljenog novca biti velika. Za to stvarno nema nikakve osnove i biće zanimljivo vidjeti kako će tržišta reagirati kad se to dogodi.

Taj strah od travnja (ne obračajući pažnju što mediji govore jer su i sinoć tijekom noći svašta govorili i konfuzija je bila maksimalna, namjerno i nenamjerno) je najvjerojatnije utjecao da se dogovor postigne. Da se nije postigao dogovor, srednja klasa bi bila poplavljena novim poreznim opterećenjima. Do travnja ima puno vremena i došlo bi do mnogih gubitaka radnih mjesta, bankrota, potrošnja bi bila manja...Sve bi to utjecalo da priliv od poreza bude manji. Logično bi bilo postići cilj, sakupljanje više novca od poreza, puštajući SAD da padnu na liticu i oporezujući još više srednju klasu. Ali i rizik je veliki da do travnja ta srednja klasa, koja je već u veoma teškoj situaciji, i pored povećanja poreza ne uspije napuniti državni budžet kako se to najavljuje već neko vrijeme. Kako onda objasniti neuspjeh prikupljanja novca u travnju? Ispostavilo bi se da je izbjegavanje litice neuspjeh jer i pored povećanja poreza bi kasa, vjerojatno, bila mnogo praznija nego što se očekuje. Stoga je najbolje ići linijom manjeg otpora, "konzerva" je uvijek spremna za daljnju kilometražu.

Također je "čudno" da se uopće govori o punjenju budžeta u travnju. To je nešto što se automatski dešava svake godine i zašto je to tako bitna vijest? Zato jer se kasnije u medijima može okrenuti priča kako se želi jer bi do travnja razni stručnjaci i oni koji sebe nazivaju tako ispričali toliko toga da bi obični građanin bio izbezumljen. Pa bi onda građanin rekao: "Ma da, rekli su da će biti rekordno punjenje budžeta, ali su rekli i da možda neće, pa eto je, a kažu nije...kako god, nismo pali niz liticu." Totalna konfuzija.

Bloomberg tvrdi da će dogovor prebaciti teret na prvog čovjeka Predstavničkog doma Boehnera (koji je sazvao sjednicu u nedelju navečer pored toliko vremena prije). Ali ima još zapleta u ovoj priči. Boehner nije rekao da li će prihvatiti dogovor ili ga promijeniti. Neće mu biti lako pridobiti glasove Republikanaca za bilo kakav zakon u kojem se više oporezuje u 2013-toj nego kako se to radilo u 2012-toj godini. Otkud sada veće oporezivanje u 2013-toj? Još mnogo toga nije jasno, pa pogledajmo što su se dogovorili, tj. što je službena verzija.

Prijedlog zakona je u Senatu prihvaćen u omjeru 89:8. Ostaju trajni porezni rezovi (koji su istekli u ponoć) za većinu domaćinstava, nastavlja se socijalna pomoć za nezaposlene i automatski se odgađaju rezovi štednje na dva mjeseca. Kad se bolje pogleda, jasno je da izbjegavanje fiskalne litice nije nikakvo rješenje.

Kako god, Obama je zadovoljan i kaže da nitko nije dobio sve što je želio pa je stoga dogovor dobra stvar za državu. Obama također kaže da bi Predstavnički dom trebao bez oklijevanja prihvatiti dogovor. Iz Obaminih riječi se vidi da je stvar sada stvarno u rukama Boehnera jer Predstavnički dom nije još glasao. S obzirom da je Boehner sjednicu sazvao za nedelju navečer, čini se da je Dom "vrući krompir" prebacio Senatu dok su neki analitičari govorili da će biti obratno. Senat je sada djelovao, što je Boehner i tražio, sada treba da djeluje Predstavnički dom. U biti, fiskalna litica nije izbjegnuta u Predstavničkom domu nego u Senatu. Kakva će mješavina od zakona na kraju ispasti vjerojatno ne znaju za sada ni oni koji trebaju glasati. Kad uzmemo u obzir "balkanske sjednice", pa i ne izgledaju tako usamljene niti loše jer trend postaje svjetski.

Ovaj dogovor je samo ublažavanje situacije u kojoj se nalazi srednja klasa i oni kojima je najteže. Bloomberg tvrdi da je ovo "izbjegavanje najvećeg bola" te odgađanje "fiskalne svađe" u Kongresu na dva mjeseca, do "februarske bitke" u vezi podizanja limita (sada ne spominju dužnički strop, nego kažu limit) duga koji iznosi 16,4 trilijuna dolara (službeno, oko 70, što je ukupan BDP cijelog svijeta za jednu godinu).

Naravno, već prije dogovora koji se i ne može zvati dogovorom je bila euforija na burzi na Wall Streetu. Obama je rekao da je dogovor "blizu". Vrijednost dionica u SAD nikada nije više porasla na zadnji dan godine od 1974-te godine. Bloomberg tvrdi da je to zato jer se "Kongres približio izbjegavanju povećanja poreza i smanjenja potrošnje od 600 milijardi dolara": Štoviše, jedna obična vijest, potpuno neprovjerena, je utjjecala na dionice čak i u Saudijskoj Arabiji. Tamošnje dionice su imale najveći rast u zadnja tri tjedna na osnovu dobrih vijesti o dogovoru o budžetu.

I što da se nisu dogovorili to što su se dogovorili a ne zvuči baš kao dogovor? Onda bi dionice pale najviše u zadnja tri tjedna u Saudijskoj Arabiji? Na Wall Streetu bi bio najteži prvi dan u godini od 1974-te nakon najboljeg zadnjeg dana u godini?

Kolika je razlika između zlata (prave vrijednosti) i dionica (običnog papira) pokazuje i činjenica da je vrijednost zlata tijekom dana rasla dok su rasle i dionice. Obično ako rastu dionice, vrijednost zlata pada, jer se zlato smatra zadnjim utočištem kad je situacija teška.
Jučer je trend bio, začuđujuće, ali dešava se, isti. Ali s jednom razlikom. Kada se saznalo da vjerojatno neće biti dogovora (ta vijest je kružila nekoliko sati), zlato je skočilo s 1660 dolara po unci na skoro 1680. Svaki iskusan investitor zna da u takvoj situaciji (kada kruži vijest da nema dogovora) zlato dobija na vrijednosti. Ali rast vrijednosti dionica usporedo sa zlatom je već nešto što nema osnove. Ali se desilo. Naravno, čim je javljeno da je dogovor postignut, zlato je palo za nekoliko dolara.

Evo jedne izjave koja sjajno opisuje situaciju sa dionicama (čak su i "problematične" dionice Facebook-a porasle za 2,7%): "Još uvijek je nemoguće znati detalje, ali imam nade da će Kongres barem onemogućiti vremensku bombu čije odbrojavanje je u tijeku," rekao je Jack Ablin koji nadgleda 66 milijardi kao investitor broj jedan BMO Private Bank u Chicagu."Sama činjenica da se Kongres može dogovoriti u vezi bilo čega je dovoljna za slavlje."

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.