X
VELIKA AKCIJA: Od jeseni do jeseni - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Geopolitika genocida: ISIL, Turska i napad na američke ekonomske interese u Iraku

PIŠE:
Objavljeno:

Jedna od medijskih krilatica koja se poprilično često ponavlja u zadnje vrijeme je tvrdnja kako je ISIL "brutalniji" od Al-Qaede. Snažna tvrdnja imajući u vidu sve terorističke napade koje je do sada izvela Al-Qaeda, no tvrdnja je točna. ISIL je organizacija koja nije samo "operativno" brutalnija, već prije svega i ideološki.

ISIL (Islamska Država Irak i Levant) je nastao iz Al-Qaede, neko vrijeme je operirao kao ogranak terorističke mreže, no kasnije dolazi do raskola za vrijeme rata u Siriji. Od onda ISIL naglo napreduje, a službeni predstavnik Al-Qaede u Siriji, Al-Nusra Front, postaje sve marginaliziraniji.

ISIL i Al-Qaeda
Zašto je ISIL brutalniji od Al-Qaede? Kao prvo, tu je sama magnituda. ISIL je prerastao u nešto što bismo mogli nazvati najvećom terorističkom vojskom u povijesti. Kao drugo, tu je genocidna brutalnost i istrebljivanje svih nepodobnih skupina, izuzev sunistke sekte - i to samo onih sunita koji su spremni prihvatiti njihovu radikalnu i ekstremističku interpretaciju Islama.

Druge terorističke skupine, pa i sama Al-Qaeda, imale su u svojoj ideološkoj konstrukciji nekakve, iz njihove perspektive, argumente za svoj militarizam i terorizam. Kod ISIL-a toga nema, ISIL je ekstremizam u čistom obliku i svodi se na genocidno istrebljenje i rušenje svega što nije apsolutno u skladu s njihovim stavovima.

U usporedbi s ISIL-om, koliko god to čudno zvučalo, Al-Qaeda zaista zvuči kao "blaža" organizacija. Bivši vođa Al-Qaede, Osama bin Laden, imao je jasne političke ciljeve - ključni ciljevi Al-Qaede pod njegovim vodstvom bili su protjerivanje svih stranih vojski s prostora Bliskog istoka te borba protiv Izraela. U tom cilju podržavao je i radikalne metode, uključujući terorizam - što podrazumijeva i ubijanje civila u političke svrhe.

Kao razlog za napad na SAD 11. rujna 2001. istaknuo je američku potporu Izraelu i prisutnost američke vojske u Saudijskoj Arabiji. Daleko od toga da Bin Laden nije bio radikal, bio je, njegova interpretacija Islama je također bila iznimno striktna, no moglo bi se argumentirati da nije toliko striktna kao ovo što danas propagira (ognjem i mačem) ISIL.

Al-Qeada pod Bin Ladenom bila je teroristička organizacija koja je željela nestanak Izraela i odlazak svih stranih trupa s prostora Bliskog istoka. Ako bismo trebali klasificirati organizaciju, mogli bismo reći kako se njena ideologija svodila na teroristički anti-imperijalizam i anti-cionizam.

No, Bin Laden nikada nije primjerice zagovarao istebljenje šijita, kao što to ISIL ovih dana radi. Štoviše, pojedini izvori sugeriraju kako je surađivao s šijitskim militantnim skupinama te kako je Iranska Revolucija 1979. za njega bila inspiracija. Možda je Iran i želio bolje odnose s Bin Ladenom, naročito prije 2001., no on to nije mogao prihvatiti iz praktičkih razloga - da ne bi time otuđio svoje financijere koji su većinom bili iz Saudijske Arabije.

U intervjuu za Al-Jazeeru 1998. Bin Laden izjavljuje: "Zahtijevamo da naša zemlja bude oslobođena od neprijatelja, da bude oslobođena od Amerikanaca".

Daleko od toga da su ovo bile jedine ambicije Bin Ladena. Želju za ekspanzijom džihada nikada nije skrivao - u istom intervjuu tako ističe: "Bog nam je dao priliku za džihad u Afganistanu, Čečeniji i Bosni i sigurni smo da ga možemo voditi protiv neprijatelja Islama, u prvom redu protiv najvećeg neprijatelja - križarsko-židovske alijanse".

Da li bi Bin Laden kao i ISIL formirao neki svoj "kalifat" da je imao prilike? U to nema sumnje - no opus "nepodobnih" ne bi vjerojatno bio toliko velik kao kod ISIL-a. Bin Laden nije krio mržnju prema svim zapadnjacima i kršćanima sa Zapada, no arapski kršćani ga zapravo nisu smetali.

Direktno i indirektno stvaranje ISIL-a
Za ISIL bi se moglo reći da dolazi iz slične ideološke pozadine, no još znatno radikalnije. No,kako to često i biva, upravo najradikalnije ideologije kao magnet privlače najveće ekstremiste, što ISIL-u ovih dana osigurava priljev novih "vojnika" iz gotovo cijelog svijeta.

Dakle, prva tvrdnja koja se jako često provlači medijima - da je ISIL brutalniji od Al-Qaede - svakako stoji. No, krenimo sada na drugu tvrdnju, a ona govori kako je ISIL nastao tako što su se bavili otmicama, iznudama, pljačkom, ilegalnom prodajom nafte i slično. Ta tvrdnja nije točna.

Točno je da se ISIL bavi svim navedenim radnjama, ali od ilegale ne bi postali najveća teroristička vojska u povijesti koja pod kontrolom drži znatan dio Iraka i nešto manji dio Sirije, a već prodire i u Libanon.

Dakle, moramo se vratiti na originalno pitanje - kako je nastao ISIL i tko ga podržava? Kako je nastao smo već spomenuli. Da nešto poput ISIL-a nastane u paklu bliskoistočnih ratova nije uopće teško zamisliti, no ta iskra se nikada ne bi pretvorila u ovakav požar da nisu postojale neke izuzetno moćne sile koje su ga svjesno rasplamsale.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.