X
VELIKA AKCIJA: Od ljeta do ljeta - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kraj Sovjetskog Saveza nije uništio i njegovo nasljeđe

PIŠE:
Objavljeno:

Osamdesetogodišnji Mihail Gorbačov je nedavno dao intervju njemačkom listu Spiegel u kojemu opisuje posljednje dane Sovjetskog Saveza, njegove neuspjehe u rješavanju problema s Komunističkom partijom, kao i pokušajima puča. Opisao je komuniste kao skupinu luđaka, Jeljcina kao osobu zaokupiranu moći i žeđi za slavom, sebe kao umornog čovjeka s ograničenjima, te Putina kao političara koji vodi zemlju u prošlost. Sve su to već poznate tvrdnje i opisi posljednjeg generalnog sekretara SSSR-a, velike sile koja je svoje posljednje trenutke doživjela u pokušaju državnog udara u kolovozu 1991. te ostala na papiru državom do prosinca te godine.

Danas se daleko više zna o tim danima nego što je svijet shvaćao u to vrijeme. Poznato je tko je donosio odluke, kakve su one bile i koje odluke nisu provedene. Događaji u kolovozu bili su dramatični, i nitko ih nije očekivao u zapadnim vladama iako je postojao opći osjećaj kako se nešto značajno događaja. Nakon što je postalo bjelodano da se SSSR raspada na svoje sastavne dijelove, sovjetska vlada je odlučila preuzeti kontrolu nad sovjetskim predsjednikom i generalnim sekretarom Gorbačovom. Pokušaj takvog državnog udara vodili su konzervativni članovi Komunističke partije, protivnici Gorbačovljevog programa reformi i ideje povelje o novom savezu koji bi decentralizirao mnoge ovlasti središnje vlade republikama.

Otkako je preuzeo vlast, Gorbačov je pokrenuo ambiciozan program reformi, poznat po dvojnom načelu Perestrojka i Glasnost. Ovi su potezi od 1985. znatno zabrinuli sovjetsku nomenklaturu, a ni sam Gorbačov nije predmnijevao da će ove slobode specifično povećati nacionalističke težnje neruskih naroda. Posebno se taj nacionalistički žar probudio 1991., u vrijeme kada je SSSR bio u dubokoj gospodarskoj i političkoj krizi. Godinu prije su Estonija, Latvija, Litva, Armenija i Gruzija proglasili obnovu svoje neovisnosti od Sovjetskog saveza. U siječnju 1991. sovjetska vojska je pokušala silom vratiti Litvu i Latviju, ali bez uspjeha. Na Gorskom Karabahu i u Južnoj Osetiji došlo je do oružanih sukoba.

Rusija je proglasila svoju suverenost 12. lipnja 1990. i započela ograničeno primjenjivati sovjetske zakone, posebno one vezane za gospodarstvo i financije, na području Rusije. Vrhovni sovjet Ruske socijalističke federativne republike je prihvatio zakone koji su bili proturječni sovjetskim zakonima. Na referendumu 17. ožujka 1991., kojega su bojkotirale baltičke zemlje, Armenija, Gruzija i Moldova, većina građana ostalih republika izrazilo je želju obnoviti novi Savez. Osam od devet republika (Ukrajina je bila protiv) prihvatilo je Povelju o novom savezu, koji bi stvorio Sovjetski savez kao federaciju nezavisnih republika, sa zajedničkim predsjednikom, vanjskom politikom i vojskom. Ovaj ugovor se potpisao 20. kolovoza 1991. a potpisnici su bili Rusija, Kazahstan i Uzbekistan.

Pokušaj državnog udara vodio je čelnik KGB-a Vladimir Krjučkov, a pridružili su mu se ministar obrane Dmitrij Jazov, ministar unutarnjih poslova Boris Pugo, premijer Valentin Pavlov, vicepredsjednik Genadij Janajev, čelnik Sovjetskog obrambenog vijeća Oleg Baklanov, predstojnik Gorbačovljevog ureda Valerij Boldin i sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Oleg Šenjin. Oni su zahtijevali od Gorbačova i predsjednika Rusije Borisa Jeljcina uvođenje izvanrednog stanja i povratak na stare zakone. Jedno vrijeme su i Gorbačov i Jeljcin bili zatočeni.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.