X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 4 od 5
Preostalo vremena: 00:45:41
Akcija traje do 22:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Njemačka zatražila od Grčke da preda kontrolu nad budžetom europskim institucijama

Objavljeno:

Kako ekskluzivno saznaje novinska agencija Reuters, Njemačka traži od Grčke da se odrekne kontrole nad svojim budžetom i da svu moć preda u ruke EU institucija.

Reuters-ov izvor navodi kako Njemačka inzistira na radikalnom potezu koji bi "uvjetovao da se financijski program pomoći pravilno provede".
Isti izvor ističe kako se od Grčke zahtjeva da po pitanju fiskalne politike preda "moć odlučivanja" europskim institucijama koji već aktivno upravljaju zemljom.

List Financial Times tvrdi kako su dospjeli u posjed dokumenta u kojem stoji kako Njemačka želi postaviti "upravitelja budžeta" koji bi imao mogućnost uložiti veto na sve odluke po pitanju budžeta koje bi donijela grčka vlada. Drugim riječima, svaki pravilnik ili potez koje ne bi išao u korist međunarodnim kreditorima bio bi poništen vetom.
Prema tom novom planu, Atena bi mogla upravljati Grčkom tek nakon što povrati svoj vanjski dug, prenosi FT.

Ako uzmemo u obzir da Grčka jednostavno nema nikakve mogućnosti povratka cjelokupnog duga, to bi značilo da bi zemlja doslovno bila pod direktnom upravom Njemačke - na dugi niz godina.
Prema novom planu Njemačka, zajedno s MMF-om i drugim velikim kreditorima, kontrolirala bi da se nad Grcima nastave stroge mjere štednje bez obzira na potpuni socijalni kaos koji se time izaziva.
Očito je kako Njemačka i dalje strahuje, bez obzira na smjenu vlasti u Grčkoj, da bi nova vlada mogla eventualno početi popuštati pod ogromnim pritiskom koji dolazi ponajviše sa gradskih ulica.

Mnogi kritičari će se složiti kako je na snazi postupak svojevrsnog financijskog kolonijalizma. Argument Njemačke, MMF-a i drugih je taj da Grčka mora vratiti sve svoje dugove. Agresivna politika Njemačke pokazuje svu surovost poslovanja u kriznim vremenima. Ipak, taj silni novac morali bi vraćati stanovnici Grčke, i to godinama.
No, kada se sve zbroji i oduzme, činjenica je da se pokušava cjelokupno stanovništvo pretvoriti u krivca, što je potpuni apsurd.
Nesposobne vlade dovele su Grčku u bezizlaznu situaciju, ali za propast Grčke nije kriva samo grčka vlada - zemlja je dobrim dijelom opustošena upravo od strane njenih najvećih kreditora, u prvom redu Njemačke. Dovoljno je samo podsjetiti na ogromni uvoz njemačkog oružja u zemlju, ugovori na kojima se doslovno postavio ultimatum.

Ipak, izgleda kako bi ovaj plan mogao biti imperativ za izdavanje novog velikog financijskog paketa pomoći. Podsjetimo, u tijeku su pregovori oko izdavanja novog kredita Grčkoj, u iznosu od 130 milijardi eura. Ako bi pregovori propali, što je jako teško s obzirom na posljedice, Grčka bi zasigurno bankrotirala - u to nema više nikakve sumnje, jer je poznato kako Grčka jednostavno nema novac za podmirenje iduće rate međunarodnim kreditorima.
No, mnogi ekonomisti zagovaraju upravo bankrot, ističući kako je to jedini način da se Grčka i njen narod izvuku iz ovog beznađa.
Ali to bi zasigurno dovelo do izlaska Grčke iz eurozone, što mnogi ističu kao najopasniji scenarij za Europsku Uniju. Ako države počnu otpadati iz zajedničke valute, nije ugrožena samo eurozona, već i cijeli ekonomski projekt Europske Unije.

Kako se kriza u Europi produbljuje, postaje sve izvjesnije da Njemačka želi uvesti što veću kontrolu nad cijelim projektom. Kancelarka Angela Merkel za sada može računati na potporu francuskog predsjednika Nicolas Sarkozy-a, ali pitanje je koliko dugo će ta potpora trajati, pogotovo ako uzmemo u obzir da se bliže izbori u Francuskoj. Što se tiče drugih članica, Merkel ima sve manje podrške. Raste broj onih koji otvoreno upozoravaju na sve veće ambicije Njemačke i pretpostavku da Njemačkoj nije u interesu dobrobit Europe kao Unije, već isključivo dobrobit same Njemačke. U krizi Njemačka nastoji spasiti prije svega sebe i svoju ekonomiju, problem je što to radi na štetu drugih članica. Neminovno je kako će takva politika u konačnici našteteti i samoj Njemačkoj, jer susjedne zemlje su još uvijek najveće njemačko izvozno tržište.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.