Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Noam Chomsky: "Miru prijete SAD i Izrael, a ne Iran"

Objavljeno:

U svojoj novoj kolumni, svjetski poznati autor Noam Chomsky osvrnuo se na niz izuzetno važnih događaja, no, primarno na tenzije između, s jedne strane, Irana i druge, SAD-a i Izraela. Ističe kako nije Iran taj kojeg bi se svijet morao bojati, glavni akteri koji su u stanju zaista ugroziti mir u svijetu su upravo oni koji se navodno toliko boje za taj isti svijet - SAD i Izrael. Chomsky ne krije svoj stav prema Iranu i tamošnje vlasti naziva "represivnima", no, također ističe jako važnu činjenicu - Iran stoljećima nije nikada nikoga napao, jedina agresija - zauzimanje pojedinih otoka u Perzijskom zaljevu - desila se dok je na vlasti bio pro-američki Šah, Reza Pahlavi, koji je svrgnut revolucijom 1979.

Nadalje, Chomsky ističe ono o čemu se malo tko uopće usudi govoriti, a to je da većina stanovnika Bliskog istoka smatra kako bi bilo za opće dobro regionalne sigurnosti da Iran zaista i stvori nuklearno oružje i time postane ravnoteža jedinoj nuklearnoj sili u regiji, a to je Izrael. U uvodu svoje kolumne poziva čitatelja da pokušaju stvari sagledati iz obrnute perspektive i kako bi izgledalo da je recimo Iran taj koji uz potporu SAD-a prijeti skorašnjim bombardiranjem Izraela.

Noam Chomsky (rođen 7. prosinca, 1928) je svjetski poznati američki lingvist, filozof, povjesničar i politički aktivist. Preko 50 godina radi kao profesor na sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) u odjelu za lingvistiku i filozofiju. Stručnjaci ga često nazivaju "ocem moderne lingvistike". Također je značajna ličnost na polju analitičke filozofije. Njegov rad značajno je utjecao, između ostaloga, na polja informatičke znanosti, matematike i psihologije. Chomsky je također svjetski priznati autor na području politike i geo-politike.

Poznat je po svom kritičnom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu. Jedno od izuzetno bitnih i utjecajnih djela iz njegove duge karijere bila je kritika medija koju je iznio u svojoj knjizi "Proizvodnja pristanka: politička ekonomija masovnih medija" (1988). U svojoj karijeri izdao je preko 100 knjiga i jedan je od najcitiranijih živućih naučnika.

"Miru prijete SAD i Izrael, a ne Iran",
Noam Chomsky

"Nije jednostavno izaći iz vlastite kože, sagledati svijet drugačije od onoga kako nam se servira iz dana u dan. No, vrijedi pokušati, stoga pokušajmo s nekoliko primjera.
Ratni bubnjevi čuju se sve glasnije oko Irana. Zamislimo da je situacija obrnuta.

Iran provodi smrtonosni i razarajući rat niskog intenziteta protiv Izraela uz potporu velikih sila. Njihove vođe ističu kako pregovori ne vode nikuda. Za razliku od Irana, Izrael odbije potpisati pakt o ne-proliferaciji i ne dopusti ulazak inspektora. Izrael nastavi odbijati snažan međunarodni poziv za zonu bez nuklearnog naoružanja u regiji. Svo to vrijeme, Iran ima snažnu potporu svoje zaštitničke supersile, SAD-a.

Stoga, iranski vođe najave kako imaju plan bombardirati Izrael, a istaknuti iranski vojni analitičar izvijesti kako bi se napad mogao desiti prije američkih izbora.

Iran može upotrijebiti snažnu zračnu snagu i nove podmornice koje im je poslala Njemačka, naoružane s nuklearnim raketama i pozicionirane ispred obale Izraela. Bez obzira kada će doći do napada, Iran računa na potporu supersile da se uključi u, ako ne i vodi, napad. Američki ministar obrane Leon Panetta izjavljuje da, unatoč tome što SAD ne predlaže takav napad, kao suverena zemlja, Iran će postupiti u skladu sa svojim najboljim interesima.

Naravno, sve ovo je nezamislivo, makar se upravo to sada događa, samo su uloge obrnute. Istina, analogije nikada nisu točne, a ova nije poštena - prema Iranu.

Baš kao i njihov zaštitnik, Izrael se priklanja nasilju kada god poželi. Nastavlja s ilegalnim naseljima na okupiranom teritoriju, negdje i aneksiranom, kršeći međunarodni zakon i odluke UN Vijeća Sigurnosti. Kontinuirano vrši brutalne napade na Libanon, stanovnike Gaze drži u zatočeništvu ubijajući na desetke tisuća bez ikakvog kredibilnog povoda.

Prije 30 godina Izrael je uništio irački nuklearni reaktor, čin koji je u posljednje vrijeme hvaljen, ignorirajući snažne dokaze - čak i od američkih tajnih službi - kako bombardiranje neće zaustaviti Saddam Husseinov program stvaranja nuklearnog oružja, već će ga pokrenuti. Bombardiranje Irana bi moglo imati isti učinak.

Iran je također izveo agresiju - ali za vrijeme proteklih nekoliko stotina godina, samo pod vladavinom američki potpomognutog šahovog režima, kada je osvojio arapske otoke u Perzijskom zaljevu.

Iran je pokrenuo nuklearni program za vrijeme vladavine Šaha, uz snažnu potporu Washingtona. Iranska vlada je brutalna i represivna, kao i saveznici Washingtona u regiji. Najvažniji saveznik, Saudijska Arabija, je najekstremniji islamistički fundamentalistički režim, koji troši enorman novac na širenje svoje radikalne Wahhabi doktrine drugdje. Diktature u Zaljevu, koje su također na strani SAD-a, žestoko su ugušile svaki narodni pokušaj da se pridruže Arapskom Proljeću.

Pokret Nesvrstanih - vlade koje čine većinu svjetske populacije - upravo su se sastale u Teheranu. Skupina je snažno poduprijela pravo Irana na obogaćivanje urana, dok su neke članice - primjerice Indija - pristale na program američkih sankcija prema Iranu samo djelomično i to preko volje.

Delegati Pokreta Nesvrstanih bez sumnje prepoznaju opasnost koja dominira u diskusijama na Zapadu, kako je to lijepo artikulirao General Lee Butler, bivši šef američkog Strateškog Zapovjedništva: "Ekstremno je opasno da se u loncu animoziteta Bliskog istoka, jedna država naoruža nuklearnim oružjem, jer bi to potaknulo druge nacije da naprave isto."

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.