X
VELIKA AKCIJA: Od ljeta do ljeta - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Prvi rezultati istrage o pokolju u Houli: ubijene su obitelji koje su odbile pridružiti se pobunjenicima protiv sirijskih vlasti

PIŠE:
Objavljeno:

Zapadni i arapski saveznici, okupljeni u tzv. anti-Assad koaliciju, do sada su negirali činjenicu da milijuni ljudi u Siriji podržavaju predsjednika Bashar al-Assada, negirali su referendum kojim je sirijski narod odlučio da želi uvođenje višestranačke demokracije, negirali su prve višestranačke parlamentarne izbore na koje se odazvalo preko 50% populacije - stoga je i za očekivati da će u potpunosti odbaciti i rezultate istrage po pitanju masakra u Houli koju su provele sirijske vlasti.
Iz njihove perspektive odbacivanje je jedini logični korak - pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su kao jedinog krivca za pokolj upravo optužili te iste vlasti.

Masakr u Houli, sirijskom naselju između gradova Homs i Hama, svakako je strašan i brutalan čin, no, sama brutalnost ne smije biti razlog da bi se optužbe donosile stihijski i bez adekvatnih dokaza - ipak, upravo to su napravili predstavnici zapadnih zemalja, od britanskog ministra vanjskih poslova do francuskog predsjednika.

Podsjetimo - nakon inicijalnih video snimaka ubijenih civila, mahom žena i djece, prvo se optužilo sirijsku vojsku za masakr. Rečeno je kako su civili stradali od artiljerijske paljbe na Houlu. Ipak, već idući dan stručnjaci i pripadnici UN misije na terenu, potvrdili su kako artiljerija nije mogla prouzročiti ovakva stradavanja - civili su ubijani iz neposredne blizine, vatrenim oružjem i drugim predmetima.
Unatoč tim saznanjima, krivnja je i dalje ostala na sirijskim vlastima. Kako je to moguće? Zato jer tada u cijelu medijsku priču ulazi tzv. "Shabiha" skupina - navodna militantna organizacija odana vlastima predsjednika Assada.
U reportaži BBC-a se navodi kako su Shabiha nešto kao mafijaška organizacija koja operira gradovima uzduž mediteranske obale, bave se utjerivanjem dugova, reketom, prodajom droge i sl. Organizacija je nastala 70-ih godina.
Ističe se detalj kako su 90-ih izbijali sukobi između vlasti i Shabihe u gradu Latakia. Hafez al-Assad je tada naredio vraćanje "reda i mira" u Latakiu, navodno je taj zadatak trebao obaviti upravo aktualni predsjednik Bashar.
Navodi se kako su pripadnici Shabihe svi redom članovi sekte Alawita, kojima pripada i sam predsjednik Assad. Ako Shabiha zaista jest skupina koja se bavi organiziranim kriminalom kao što je prodaja droge i sl, kako se navodi u istraživanju BBC-a, onda - baš kao i svaka druga kriminalna skupina - brine isključivo za svoju egzistenciju, a ne za političko stanje u zemlji.

Ipak, nakon što je postalo evidentno da sirijska vojska nije krivac za pokolj u Houli - unatoč činjenica da pojedine žrtve možda zaista i jesu stradale od granatiranja, to navodi i UN - u prvi plan guraju se upravo pripadnici Shabiha skupine. Prema novim navodima, alawitska Shabiha iz okolnih sela ušla je u Houlu i nemilosrdno likvidirala civile.
Zapadnih mediji navode kako imaju svjedoke koji tvrde upravo to, no, s druge strane sirijski mediji, uključujući i državnu TV, prenose sasvim drugačije iskaze svjedoka.

U ovakvoj situaciji moramo se zapitati - Cui bono?
Upletenost u masakr nad civilima je zadnja stvar na svijetu koju bi ova vlast trenutačno željela. Da se radi o otvorenom građanskom ratu, onda bi se čak i moglo spekulirati svašta, no, trenutačno imamo situaciju u kojoj sirijske vlasti moraju svaki potez donositi s najvećim mogućim oprezom jer im stalno prijeti udruženi vojni napad zapadnih sila.
Dati naredbu za ovakav čin bio bi najgluplji i najneodgovorniji potez u povijesti modernog državništva - doslovno bi širom otvorili vrata za moguću stranu invaziju. Nitko ne može ništa sa sigurnošću tvrditi u ovako kompleksnoj situaciji, no, ako ostavimo prostor logici - jednostavno nema nikakve logike da bi sirijske vlasti napravile nešto ovako i time dovele u opasnost vlastitu egzistenciju.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.