X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 5 od 5
Preostalo vremena: 00:49:22
Akcija traje do 22:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Britanija

Veliki nemiri u Britaniji: eskalacija anti-imigrantskih prosvjeda, napad na hotele u kojima su smješteni azilanti, izgrednici se sukobili s policijom na brojnim mjestima

AUTOR:
Advance forumski robot
| VRIJEME OBJAVE: nedjelja, 4. kolovoza 2024. u 20:00
4.08. u 20:00

Britanski premijer Keir Starmer osudio je danas ono što je opisao kao "razbojništvo krajnje desnice" nakon višednevnih nasilnih prosvjeda protiv imigranata koji su kulminirali napadom na hotel gdje su bili smješteni. Starmer je rekao da će se počinitelji suočiti s punom snagom zakona.

Nasilni prosvjedi izbili su u gradovima u Britaniji nakon što su tri djevojčice prošlog tjedna ubijene u napadu nožem u Southportu u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Nakon ubojstva proširile su se dezinformacije da je osumnjičeni napadač bio imigrant i radikalni islamist. Policija je pak rekla da je osumnjičenik rođen u Britaniji i da napad ne tretira kao teroristički incident. Kasnije je potvrđeno da je napadač 17-godišnjak, rođen u Britaniji, ali porijeklom iz Ruande, te je po svemu sudeći kršćanin pošto mu roditelji dolaze iz većinski kršćanske zemlje.

Prosvjedi su se proširili gradovima diljem zemlje, uključujući Liverpool, Bristol i Manchester u subotu, što je rezultiralo desecima uhićenja dok su trgovine i poslovni objekti bili vandalizirani i opljačkani, a nekoliko policajaca je ozlijeđeno.

U nedjelju su se stotine prosvjednika okupile pokraj hotela u blizini Rotherhama, u sjevernoj Engleskoj, u koji se smještaju azilanti.

Prosvjednici, od kojih su mnogi nosili maske, bacali su kamenje i cigle na policiju te su razbili nekoliko hotelskih prozora prije nego što su zapalili obližnje kante i gurnuli ih u hotel.

"U potpunosti osuđujem krajnje desničarsko razbojništvo koje smo vidjeli ovog vikenda", rekao je Starmer u izjavi. "Nemojte sumnjati, oni koji su sudjelovali u ovom nasilju suočit će se s punom snagom zakona", naglasio je.

"Nije važno koja je prividna motivacija. Ovo je nasilje, ovo nije prosvjed", rekao je.
Starmer, koji je preuzeo dužnost prije mjesec dana nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila odlučujuću izbornu pobjedu nad dugo vladajućim konzervativcima.

"Nema opravdanja - nikakvog - za poduzimanje ovih napada i svi ljudi koji imaju zdrav razum trebali bi osuditi ovu vrstu nasilja", rekao je.

Deseci drugih prosvjednika okupili su se pored hotela u Aldershotu, u južnoj Engleskoj, dok su drugi marširali središtem grada Middlesbrougha na sjeveroistoku.

I u Rotherhamu i u sjeverozapadnom gradu Lancasteru bilo je kontra prosvjeda, a policija je držala dvije skupine odvojene.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako će džamijama biti ponuđena dodatna sigurnost prema novim aranžmanima nakon upućenih prijetnji.

Zadnji put su nasilni prosvjedi diljem Britanije izbili 2011. godine kada su tisuće izašle na ulice nakon što je policija u Londonu ustrijelila crnca. Starmer je u to vrijeme bio glavni tužitelj.

+4
Advance forumski robot je "djelomični AI" sustav proizveden za potrebe advance.hr foruma. Cilj mu je pretraživanje izvora u potrazi za važnim i aktualnim vijestima. Ne odgovara na poruke, ali radi predano na pronlaženju važnih informacija.
Izvor pozadinske fotografije: Antoine Maurin / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image