Ziv bio, Fico!
Slovački premijer Robert Fico u petak je posjetio grad u kojem je u svibnju na njega pokušan atentat. Optužio je pritom političke protivnike za poticanje političke napetosti, za koju je rekao da bi mogla dovesti do novih napada.
Fico, 59-godišnji premijer, zadobio je četiri metka u trbuh, zbog čega je bio u kritičnom stanju. Napadač je pucao na njega jer se nije slagao s njegovim politikama, pokazuju sudski dokumenti. Suočen je s optužbama povezanim s terorizmom i prijeti mu doživotna kazna zatvora.
Pokušaj atentata, koji se dogodio u središnjem slovačkom gradu Handlova, dodatno je pojačao političke napetosti u zemlji. Fico i njegova Vlada, sastavljena od ljevičarskih, ali i desničarskih stranaka, pojačali su kritiku prema liberalnim protivnicima.
Fico se prvi put nakon incidenta vratio u Handlovu zbog službenih poslova i pritom oštro prozvao svoje protivnike. "Vjerujte mi, imam traumu, ali ne zbog pokušaja atentata", rekao je novinarima na pitanje o napadu. "Traumatiziran sam oporbom i nekim medijima, zbog onoga što rade. Jer stvaraju atmosferu koja može dovesti do ponavljanja slične priče", rekao je Fico te je nazvao svog napadača oporbenim aktivistom.
Njegova Vlada, koja je na vlast došla prošle godine, poduzela je mjere za preoblikovanje državnih institucija, što je izazvalo oštre kritike opozicije, prosvjede javnosti te upozorenja iz Europske unije o vladavini prava i slobodi medija. Fico je odmah nakon preuzimanja dužnosti također zaustavio vojnu pomoć Ukrajini.