Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Filozofija

Što je danas uopće ljevica?

AUTOR: Sergej | VRIJEME OBJAVE: srijeda, 24. siječnja 2024. u 13:28
24.01. u 13:28

Danas se pod ljevicu trpa svašta - liberali, neoliberali, zeleni, kvazizeleni...
Čini se da pod onim što se u politici smatra lijevo, jedino nema prave ljevice.
Odnosi menjševici-boljševici, SPD-KPNJ, sve su to elementi za raspravu koja najbolje pristaje upravo ovdje.

+8
Vrijeme objave: 24. siječnja 2024. u 13:47
#1

Najbolji komentar koji sam vidio u zadnje vrijeme a po pitanju opredjeljenja da li sam lijevo ili desno orjentiran je mislim bila objava Muska na extwiteru (X).
Bio je rekao tipa: nisam ja postao desničar, jer sam uvijek bio lagani ljevičar, već je skala podjele otišla ekstremno lijevo, pa su moji stavovi odjednom iz lijevog postali desni.

Tako danas za lijevu orjentaciju imamo odjednom LGBTQ+++, ekstremizam Woke pokreta, Black life metter i ostalih, Queer edukatora djece, besspolnost, prava djece da odlučuju s 7 godina kojeg su spola, gađenje prema obitelji i vjeri, itd
.
Nakaradne bolesti su odjednom postale “novo normalno” a zapravo su bile u domeni psihijatrije i lječenja. Danas su to stavovi ljevice jer evo, demokracija svima daje pravo na izražavanje stava.
Eto, toliko o lijevo-desnoj opciji i podjeli.

+12
Vrijeme objave: 24. siječnja 2024. u 14:45
#2

Mislim da je autenticnost i pokroviteljstvo ljevice i desnice vazno u samoodredjenju. Sto znaci ljevica ili desnica u nekoj drzavi ako je financirana od tipa americkog National Endowment for Democracy i nije autenticna vec dirigirana izvana.

+6
Vrijeme objave: 24. siječnja 2024. u 16:43
#3

Mislim da je situacija upravo obrnuta nego što kolega navodi da opisuje Elon Musk. NIje skala podjele otišla ekstremno lijevo, nego je otišla ekstremno desno.
Dokaz tome je činjenica da ono što se prije smatralo "normalnom ljevicom" (klasna borba, rušenje kapitalizma i izgradnja socijalizma) sada je postalo "krajnja ljevica", dok se pod ljevicom danas trpaju liberalni sadržaji tipa identitetska pitanja.
Da bude jasnije, danas se u Europi ljevicom smatra i svaka socijaldemokratska partija, bez obzira što su te partije postale sastavni dio kapitalističkog sistema i uopće ga ne propituju, a kamoli da ga ruše.
Da skratim: ljevica je ili antikapitalistička, ili nije ljevica. Sve drugo je pokušaj kapitalističkog sistema da svoje jedine prave protivnike - antikapitalisitčku ljevicu - predstavi kao nešto "krajnje", "ekstremno" i "radikalno".

+25
Izvor pozadinske fotografije: Dominika Roseclay / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image