Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Mogu li najavljene američke "najveće sankcije u povijesti" slomiti Iran?

PIŠE:
Objavljeno:

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo kao da je ispao iz Trumpove škole političke retorike. U prikazivanju Plana B Bijele kuće nakon izlaska iz nuklearnog dogovora s Iranom, Pompeo je najavio kako će Sjedinjene Države okupiti svijet i stvoriti takav ekonomski pritisak kakav nije viđen nikad u povijesti. Taj pritisak će natjerati Iran da zauvijek zaustavi obogaćivanje urana, zaustavi svoje vojne skupine po Bliskom istoku kao i raketni program, te povuče vojne savjetnike iz Sirije. Naravno, Mike Pompeo je, kao i Trump, čvrsti saveznik Saudijske Arabije, pa će nastaviti prodavati oružje diktatorskoj pustinjskoj monarhiji i time neizravno financirati niz terorističkih organizacija danas i u budućnosti.

Američki šef diplomacije, doduše, nije objasnio kako će Sjedinjene Države nagovoriti skeptične i oprezne saveznike i partnere u svijetu na bilo kakvu kampanju maksimalnog pritiska za rušenje političkog sustava u Teheranu. Sve što iz njegovih usta znamo jest da će se Iran natjerati na stvaranje odluke preživljavanja gospodarstva kod kuće ili nastavak borbe u regiji. Također je naglasio kako Washington ne namjerava pomoći europskim saveznicima, Rusiji i Kini u njihovim naporima sačuvanja nuklearnog dogovora iz 2015. godine, nakon što se Trump povukao iz tog sporazuma 8. svibnja. Kao i novi savjetnik za nacionalnu sigurnost, tvrdolinijaški jastreb John Bolton, koji je poznat po mišljenju kako prvo treba napasti svim silama, a onda pitati je li neka tvrdnja činjenica, i Pompeo smatra kako Sjedinjene Države neće prezati od sekundarnih sankcija svima koji surađuju poslovno s Iranom.

Ostali potpisnici ugovora trebaju se sastati 25. svibnja u Beču, gdje će se vjerojatno donijeti politička odluka o budućnosti Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana između Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine, Irana i Europske Unije. I dok je Rusiji i Kini važno očuvati dogovor zbog gospodarskih i političkih pitanja, Europskoj uniji je on važan za vlastiti imidž u svijetu. Iran je Bruxellesu tek 33. trgovački partner u svijetu 2017. godine, pa čak i velika ulaganja u Iran nisu toliko važna koliko diplomatska moć Europe. Europske zemlje su koristile dogovor kao model za rješavanje kriza u svijetu, a povlačenje iz njega bez razloga bilo bi za cijelu Uniju katastrofalan potez, osobito nakon što su međunarodne organizacije potvrdile u deset izvještaja kako se Iran u potpunosti drži odredbi nuklearnog dogovora. Bez Velike Britanije u Uniji, Emmanuel Macron i Angela Merkel moraju pronaći dovoljno jaku diplomatsku poziciju u svijetu, a najjača bi bila ona koja se protivi svakoj velikoj odluci Sjedinjenih Država.

Pompeo je u svom govoru naglasio kako bi američke gospodarske sankcije mogle potaknuti promjenu vlasti, ustanak iranskog naroda i rušenje vlasti. Čini se da Trump, Bolton i Pompeo, trojac najkatastrofalnijih spodoba na vrhu američke vlasti u poslijeratnom razdoblju, ne slušaju svoje stručnjake za Iran koji sjede u ministarstvima i obavještajnim zajednicama. U svim prosvjedima koji su u posljednjih desetak godina postojali u Iranu pozivalo se na više Islamske revolucije odnosno ostvarivanja obećanja revolucionarnih ideja. Istina, iransko je gospodarstvo u stagnaciji, ali nastavak dogovora s Iranom to može preokrenuti. Sankcije mogu samo ojačati stagnaciju i konačno dovesti do recesije.

No, može se ovaj stav radikalne američke trojke i drugačije iščitati – kao poruka njihove slabosti. Gotovo kao djeca koja se dure, oni se sukobljavaju s cijelim svijetom riskirajući potencijalnu međunarodnu izolaciju jer čak i među najodanijim europskim partnerima postoji velik skepticizam da bi ovakve sankcije mogle djelovati. To je potvrdio i ministar vanjskih poslova anglosaksonske britanske sestre Boris Johnson koji smatra da se ništa od Pompeovih traženja neće ostvariti u razumnom vremenskom roku. Šefica vanjske politike Europske unije Federica Mogherini je izjavila kako Pompeov govor nije pokazao kako bi odlazak iz ugovora mogao ikako stvoriti sigurniju regiju ili bolje nadgledati iranske stavove te ponovila kako nema alternative nuklearnom dogovoru. Uostalom, Europljani su malo, ako uopće, zainteresirani za američku urotu promjene vlasti u Iranu. Ovakav američki stav samo daje snagu konzervativnoj političkoj eliti u Iranu koja ionako nije imala interesa očuvati nuklearni dogovor na životu.

Unilateralno povlačenje iz dogovora, kršenje međunarodnog sporazuma bez sankcija i davanje maksimalističkih zahtjeva zapravo ograničavanju američku mogućnost uspješnog režima sankcija. Sve što je Pompeo istaknuo ne može se ostvariti i nije realistična diplomatska strategija. Ona ne samo da ne može dobiti potporu američkih saveznika, nego ostavlja Sjedinjene Države osamljene u međunarodnom prostoru u kojemu ih podržavaju samo Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Uostalom, Pompeo niti jednom riječju nije spomenuo Rusiju i Kinu, države koje su bile ključne u pritisku na Iran za prihvaćanje dogovora, a koji su najveći iranski trgovački partneri. Čak i ako Europa podlegne američkom pritisku (začudo, ovo bi mogla biti povijesna iznimka), Iranu to ne smeta jer su iranska izvozna tržišta u Indiji i Kini. Ove civilizacije poznaju svijet više tisuća godina, a ne samo par stotina godina, pa mudro vode svoje politike u dugoročnom razdoblju. Ne čudi, primjerice, da je Indija ulagala u luku Čabahar u Omanskom zaljevu, jer je time osigurala dovoz nafte i plina, kao i druge robe, čak i ako se blokira tjesnac Hormuz.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.