X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Činjenice koje Zapad prikriva: Kako globalizacija negativno utječe na svijet

PIŠE:
Objavljeno:

Posljednjih dvadesetak godina rijetko koja riječ se toliko koristi u svjetskoj javnosti kao globalizacija. Globalizacija je postala fenomen koji se skoro pa neizostavno ponavlja u svakoj ozbiljnoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj analizi današnjice. Najjednostavnije bi se moglo reći da je globalizacija sveobuhvatan proces u kojemu se postupno ukidaju ograničenja protoka roba, usluga, ljudi i ideja među različitim državama i dijelovima svijeta, odnosno ideologija i svijet se sve više unificira i postaje sličan ili isti.

Globalizacija je povezala ljude na udaljenim mjestima i kontinentima kao nikada ranije, planet nikada nije bio ovoliko međusobno ovisan i povezan. Jasno je da globalizacija ima svoje pozitivne strane kao što su slobodna trgovina i jednostavnije transakcije, slobodna kretanja kapitala i investicija, širenje znanja, znanosti i tehnologije te globalni gospodarski rast. Premda pozitivnosti postoje najčešće se na Zapadu ali i drugdje one naglašavanju dok se istovremeno zanemaruju negativni učinci globalizacije koji po mnogim kriterijima nadilaze i zasjenjuju prednosti.

U eri procesa globalizacije jedan od najvažnijih problema je problem opstanka nacija-država. Očito je da globalizacijski procesi umanjuju važnost i ovlasti nacionalnih država i u jednu ruku na takav način značaj iznadnacionalnih megaorganizacija kao što su Europska unija i NATO savez postaje veći. Tu su i neizostavni MMF, Svjetska banka, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) i drugi instrumenti globalizacije. U drugu ruku, zajedno sa smanjenom važnošću nacionalnih država jača važnost regionalnih procesa i regionalizacije koji postaju snažniji. Regionalizacija često potiče fenomen glokalizacije. U nekim slučajevima cijele regije svijeta poput Latinske Amerike, prostora bivšeg SSSR-a, Bliski istok i sl. postaju gubitnici zahvaljujući globalizaciji. Naravno da nekad regionalizacija može potaknuti gospodarski razvoj i napredak kao što djelomično čini EU, ali globalizacija često podvlači crtu između nacija prvog i drugog reda ali i nacija Zapada i ostalih.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.