Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Globalne migracije terorističke prijetnje: Postaje li južni Tajland novo uporište Islamske Države?

PIŠE:
Objavljeno:

U trenucima kada se mediji usredotočuju na propale države islamskog svijeta poput Afganistana, Iraka, Libije, Sirije i Jemena, Tajland često ne privlači istu količinu međunarodne pažnje. Iako većinski budistička zemlja, Tajland se suočava s jednom od najdužih islamskih pobuna u Aziji. Malezijski iredentisti i secesionisti koji sebe definiraju kao islamisti su od 2004. započeli val nasilja u južnom Tajlandu koji često uključuje dekapitacije i autobombe, taktike inače tipične za Bliski istok i Afganistan. U skladu s razvojem situacije, brojni analitičari i novinari se dvoje oko toga da li se Tajland suočava s rastućom prijetnjom džihadizma.

Izvješće koje je ovog mjeseca objavila Međunarodna krizna skupina, "Džihadizam na južnom Tajlandu" nudi nekoliko uvida u zagonetnu pobunu duž malezijsko-tajlandske granice. "Do sada nije bilo dokaza da separatisti imaju naglašen džihadistički predznak, no dugogodišnji sukob i ISIL-ov utjecaj u jugoistočnoj Aziji govore u prilog teze o novoj terorističkoj prijetnji. Takvi strahovi nisu nerazumni, no unatoč njima ne treba izgubiti iz vida veću sliku pobune, zašto je ista nastala kao i potrebu za okončavanjem iste."

Naime, dok jedna grupa stručnjaka smatra kako postoji realna mogućnosti da se sukob prelije u islamistički terorizam, drugi analitičari drže da je unatoč retorici o globalnom džihadu, sukob na jugu Tajlanda pretežito lokalni konflikt i definiraju ga kao konvencionalni etno-nacionalistički sukob, pokriven slojem vjerskog utjecaja, jer uključuje muslimane koji se bore za vlastiti nacionalni identitet. "Pobunjenici se manje poistovjećuju s muslimanima nego s Malezijancima", smatraju pojedini analitičari.

Za razliku od Iraka i Sirije, gdje pobunjenici i teroristi imaju globalne ili regionalne težnje kao i sklonost da javno propagiraju svoja mišljenja putem socijalnih mreža, južnjački tajlandski pobunjenici uglavnom izbjegavaju pozornosti medija iz razloga što, smatraju pojedini promatrači, imaju isključivo nacionalne ciljeve i nemaju potrebu za međunarodnom zajednicom već se oslanjaju na podršku lokalne zajednice.

U skladu s jedinstvenim karakteristikama južnog Tajlanda, teza Izvješća Krizne skupine zagovara rješenje koje nije uspjelo u drugim zemljama pogođenim islamskim pobunama, ali bi u ovom dijelu svijeta moglo imati realnu perspektivu. "Izravni pregovori između pobunjenika i vlade su prioritet", navodi se u izvješću, "decentralizirani politički sustav mogao bi pomoći u rješavanju glavnih pritužbi na jugu, uz očuvanje jedinstvene tajlandske države". Prema Kriznoj skupini, Tajland treba mirovne razgovore, a ne vojni odgovor na pobunu kao što je to bio slučaj do sada, no pitanje je da li je tajlandska vojna vlada, jedna od rijetkih preostalih na svijetu, na takvo što spremna.

Pojedini Malezijanci na južnom Tajlandu koji se simpatiziraju s pobunom su se ugledali na secesionizam u Kataloniji kao izvor inspiracije. Katalonske interesne skupine i nevladine organizacije su, sa određenim razlikama, poslužile kao modeli za platforme malezijski političkih stranaka i aktivista s ciljem postizanja autonomije ili neovisnosti. No katalonski primjer se, očekivano, u aspektima razlikuje od tajlandskog.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.