Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Idlib mora pasti - prije nego postane opasnost za cijeli svijet: Važnost zadnje bitke Sirijskog rata

PIŠE:
Objavljeno:

Može se slobodno reći kako je sirijska vojska tijekom zadnje godine preuzela inicijativu ostvarivši niz pobjeda nad militantima, a najveća je svakako bila ona u gradu Aleppo.

No, pobjeda u tim bitkama nije dovela do sloma islamističkih militanata već do njihovog preseljenja. Nijedna bitka zapravo nije vođena "do kraja", do potpune kapitulacije - u gotovo svim slučajevima militanti bi, kada bi shvatili da im ne gine teški poraz, prihvatili pregovore oko izlaska iz zone sukoba.

Dakle, iako su ovo sve de-facto pobjede sirijske vojske, bitke su se često završavale na način da ishod odgovara pobjedničkoj i poraženoj strani. Vlastima je od izuzetnog značaja bio povratak kontrole nad velikim gradovima - ta kontrola služi im kao direktna potvrda legitimiteta njihove vladavine. Naime, jedan od ključnih planova od početka rata u Siriji bio je lišiti Assada legitimiteta, proglasiti ga nevažećim, upirući prstom u gradove iznad kojih se vijore razne varijacije crnih zastava i sirijske trobojnice iz perioda francuske kolonijalne kontrole.

Drugim riječima, kontrola nad velikim gradovima bila je za Damask nužna, a trofej te kampanje bio je najveći sirijski grad, Aleppo, u kojem je bitka potrajala gotovo 4 godine.

No, i u slučaju Aleppa, i Homsa, i brojnih drugih gradova, pa čak i sada na libanonsko-sirijskoj granici, vidimo kako bitke završavaju ne predajom suparničke vojske i uzimanjem ratnih zarobljenika već dolaskom velikog broja autobusa koji ih zatim, razoružane ili ne (kako gdje), odvode na njima "sigurne teritorije", odnosno prostore koji se i dalje nalaze pod njihovom kontrolom.

To znači da sirijska vojska oslobađa gradove i naselja, ali u isto vrijeme dolazi do koncentracije militanata na nekom drugom mjestu - tamo nisu poraženi, tamo zapravo samo "odmaraju" i pripremaju se za idući boj. Dakako, ne prolaze neokrznuti - u bitkama za gradove i naselja izgubili su znatan broj ljudi, a i pri predaji jedan dio njih prelazi u redove sirijske vojske koristeći se zakonima o amnestiji koje je još prije nekoliko godina uveo sirijski predsjednik.

Naravno, moglo bi se diskutirati koliko uopće gubitak ljudstva utječe na militante pošto oni imaju gotovo nepresušne kadrove u zemljama diljem svijeta. Utječe, ali ne toliko koliko gubitak utječe na sirijsku vojsku koja teže obnavlja svoje redove.

U konačnici, gdje svi ti poraženi militanti odlaze? Malo po malo definirala se glavna lokacija njihove nove koncentracije - sirijska sjeverozapadna provincija Idlib.

Riječ je o provinciji koja graniči s Turskom. Glavni grad provincije također se zove Idlib, a provincija je podijeljena na pet zona: Arihah, Harem, Idlib, Jisr ash-Shugur i Ma'arrat al-Numan. U provinciji Idlib je prema popisu stanovništva 2011. živjelo oko 1,5 milijuna ljudi i gotovo svi su muslimani suniti uz prisutnost kršćanske manjine. Danas se provincija Idlib gotovo u potpunosti nalazi u rukama militanata, a njihova koncentracija se tamo - zbog poraza na drugim mjestima - povećava iz dana u dan. Nadalje, u skladu s trendom koji postoji od početka rata u Siriji, na snazi je i stalna radikalizacija tako da danas sve veću kontrolu ovdje ima Al-Qaeda, odnosno njihov sirijski ogranak, Al-Nusra Front.
Grad Idlib - predratna populacija: oko 160,000 stanovnika Na prostoru Idliba zadnjih tjedana dolazi do međusobnih sukoba militanata, jer Al-Qaeda sve više i više podređuje teritorij sebi. No, što se tiče sukoba sa sirijskom vojskom, Idlib miruje i čeka, ali teško da će ostati takav, štoviše, sve upućuje na to da će se upravo u Idlibu voditi zadnja bitka sirijskog rata, zadnja i najteža jer za militante više neće biti mjesta gdje mogu bježati - osim prema Turskoj, ali teško da će Ankara otvoriti širom vrata za Al-Nusra Front, možda će ih podupirati, ali pustiti ih u zemlju neće...
Militanti kontroliraju gotovo cijelu provinciju Idlib Jedan od istaknutih sirijskih vojnih analitičara, general Muhammed Abbas, rekao je kako provinciji Idlib prijeti eskalacija koja neće predstavljati prijetnju samo Siriji "već i cijelom svijetu".

Abbas ističe kako sirijska vojska namjerava krenuti na Idlib čim oslobodi grad Arsal i podigne opsadu grada Deir-ez-Zor na istoku zemlje.

Drugi sirijski general, Muwafak Jumaa, ističe kako većina militanata u Idlibu nije iz Sirije te kako stoga neće biti predaje - "Mogu se ili boriti ili pobjeći, nema druge opcije za njih".

Sirijski generali su uvjereni kako će bitka za provinciju Idlib početi uskoro, čim riješe druge prioritete. No, hoće li zaista biti tako? Ovisi i od politike, ali od politike koja je veća od Damaska. Naime, danas i sutra (8. i 9. kolovoza) u Teheranu se sastaju predstavnici Rusije, Irana i Turske kako bi razgovarali o situaciji u Siriji, a naročito o jačanju tzv. de-eskalacijskih zona.

Podsjetimo, de-eskalacijske zone u Siriji dogovorile su Rusija, Turska i Iran, a kasnije i Rusija i SAD. Cilj je uspostava velikih prostora na kojima se ne bi više vodili sukobi. Na neki način situacija bi tamo bila zamrznuta, a pripadnici spomenutih zemalja nadzirali bi situaciju - ruska vojna policija već je stigla na neke od lokacija.

Tri su ključne takve zone - jug Sirije, Istočna Ghouta (zapravo predgrađe Damaska) i prostor sjeverno od Homsa - odnosno Idlib.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, istaknuo je danas: "Trenutačno se radi na tome da se uspostavi veća, a možda i kompliciranija, zona na prostoru provincije Idlib".

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.