Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ispitivanje u kriminalistici: Što znači biti svjedok i koja je njegova uloga

PIŠE:
Objavljeno:

Uvod
Svjedok je osoba različita od okrivljenika, za koju je vjerojatno da će moći dati obavijesti o kaznenom djelu, počinitelju i o ostalim za proces važnim okolnostima. O značenju iskaza svjedoka kao dokaza postoje različita gledišta, od stajališta da je iskaz svjedoka osnovni i najvažniji dokaz, zatim suprotnog stajališta da je to najnepouzdaniji dokaz i konačno, srednje, realističko gledište koje iskazu svjedoka daje ni manju ni veću dokaznu vrijednost od drugih dokaza.

Radnje dokazivanja su one radnje koje sud vrši da bi formirao svoje uvjerenje o postojanju ili nepostojanju činjenica koje mogu biti od utjecaja na njegovu odluku. S obzirom da je broj radnji dokazivanja neograničen, zakon o kaznenom postupku između ostalih obradio je i radnju 'ispitivanje svjedoka'. Ispitivanje svjedoka je veoma važna kaznenoprocesna radnja kojom je obuhvaćena uloga samog svjedoka i aktivnost organa kaznenog postupka, koja se ogleda u otkrivanju osoba kao svjedoka, osiguranju njegovog prisustva, njegovim saslušanjem i utvrđivanju rezultata svjedočenja, tj. činjenica sadržanih u iskazu na sporne činjenice. Važnost iskaza svjedoka je u tome što još uvijek, unatoč povećanoj važnosti drugih načina utvrđivanja činjenica primjenom suvremenih tehnologija,predstavlja u velikom broju kaznenih postupaka dokaznu osnovu na kojoj se zasniva presuda. No, pritom je važno uočiti da nisu svi svjedoci u kaznenom postupku u jednakom položaju. Moguće je da nekim svjedocima prijeti opasnost po život, zdravlje, tjelesnu nepovredivost, slobodu ili imovinu većeg opsega. U tu skupinu spadaju slučajni svjedoci, žrtve kaznenog djela i sudionici u kaznenom postupku. Pribavljanje iskaza ugroženog svjedoka obuhvaća ne samo prilagodbu načina pribavljanja iskaza nego zakonodavac nastoji stvoriti pravni okvir koji će osigurati zaštitu za takve ugrožene svjedoke. To vrijedi kako za sudjelovanje svjedoka u kaznenom postupku, tako i za pružanje pomoći i zaštite izvan postupka.

U ovome članku bit će obrađena najčešća radnja dokazivanja u kaznenom postupku, tj. ispitivanje svjedoka; za ogledni primjer poslužit će nam Hrvatska i kako je to riješeno unutar hrvatskog pravnog sustava, ali primjeri i prakse iz drugih zemalja.

Pojam svjedoka i njegovog iskaza
Svjedok je najčešći dokaz u kaznenom postupku. Istovremeno, svjedok je i nepouzdan dokaz jer najveći broj svjedoka poznaje okrivljenika ili oštećenika ( rođaci, prijateljima znanci) . Svjedok je osoba različita od okrivljenika, za koju je vjerojatno da će moći dati obavijest o kaznenom djelu, počinitelju i o drugim važnim okolnostima.

Svjedočenje ili iskazivanje svjedoka (može i davanje iskaza) ne odnosi se na vrijednosne ocjene svjedoka, njegovo mišljenje, stavove i slično. Svjedok iskazuje o činjenicama, bilo da ih je sam opazio ili saznao od drugih. Ako je svjedok sam opazio događaj zbog kojega se vodi postupak, onda se radi o svjedoku očevicu, a ako svoja saznanja crpi iz pričanja drugih osoba, tada je riječ o svjedoku po čuvenju . U kontinentalnom pravu je s pravnog gledišta načelno svejedno radi li se o svjedoku očevicu ili svjedoku po čuvenju jer oba svjedoka smiju biti ispitana bez obzira na to koji je izvor njihova saznanja ( ipak postoje određena ograničenja- primjerice, ne smije biti ispitan policijski službenik kao svjedok o onome što je saznao u razgovoru s građanima obavljajući izvide kaznenih djela). U angloameričkom pravu, svjedoci po čuvenju (heavy witnesses) su načelno zabranjeni, odnosno po zakonu i običajnom pravu (common law-u) ne smiju se svjedoku postavljati pitanja o onome što je čuo od drugih, već samo o onome što je sam svojim osjetilima opazio ili osjetio .

Postupovni položaj svjedoka je bitno određen time što on nije stranka (niti glavni subjekt postupovnog odnosa) nego sudionik postupka. Svjedok može biti svjedok optužbe, obrane ili svjedok kojega je sud pozvao prema vlastitoj odluci. Međutim, tijekom ispitivanja oni su svi svjedoci istine. To vrijedi i za iskaz svjedoka, koji je isključivo izvor saznanja istine. Kod svjedoka se, dakle, radi uvijek o fizičkoj osobi, različitoj od okrivljenika, koja bi mogla iznijeti nešto o kaznenom djelu, počinitelju i drugim važnim činjenicama, koju je procesno tijelo pozvalo da o tome iskaže. Predmet njezina iskaza jesu uvijek činjenice koje je bilo sama spoznala, vlastitim opažanjem bilo da ih je čula od drugih osoba, a ne eventualna njezina mišljenja, stavovi, vrijednosne ocjene i sl.

Iskaz svjedoka je priopćenje koje sadrži podatak. Priopćenje koja daje svjedok o činjenicama koje se razjašnjavaju u kaznenom postupku imaju vrijednost iskaza (dokaza) samo ako su dana u postupovnim odredbama predviđenoj formi. Iskaz svjedoka treba biti dan u tijeku postupka, i to tužitelju, odnosno sudu. Obavijesti dane drugim ovlaštenim službenim osobama, nisu iskazi svjedoka u smislu kaznenog postupka. Ovlaštene službene osobe mogu radi izvršenja svojih zadataka tražiti potrebne informacije od osoba i pozivati osobu da dođu u službene prostorije, radi davanja izjave. Pri tome, osoba ne mora dati nikakvu izjavu ni odgovarati na pitanja koja joj ovlaštena službena osoba postavlja, osim davanja osobnih podataka.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.