X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Jastrebovi dolaze: Zašto Rex Tillerson mora otići

PIŠE:
Objavljeno:

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja o mijenjanu svog ministra vanjskih poslova državnog tajnika Rexa Tillersona. Oni koji prate Tillersona nisu time iznenađeni, jer ga je Trump ponižavao u svim područjima svijeta. Bijela kuća stoga daje znakove kako će se Tillerson maknuti s čelnog mjesta jednog od najvažnijih američkih ministarstava, iako se to neće dogoditi odmah. Tako je State Department najavio Tillersonov posjet Europi idućeg tjedna, ali američki diplomati ukazuju da pod trenutačnim okolnostima, nastavak Tillersonove diplomacije nema smisla. Najgore je pitanje predstavlja li Tillerson doista mišljenje američke izvršne vlasti, s obzirom da se na toliko mnogo slučajeva razlikuje njegov stav od stava Bijele kuće i Pentagona. Dobar odnos državnog tajnika i predsjednika je, međutim, ključno za dobru diplomatsku aktivnost.

Posebno se to vidi u odnosu američke diplomacije u kritičnim pitanjima. Trump želi silom zaustaviti sjevernokorejski nuklearni program, ojačati stav protiv Irana i ponovno pokrenuti američke ratne napore u Afganistanu, iako mu je Tillerson savjetovao na svakom od tih koraka suprotan pravac diplomatske akcije. Sada se umjesto Tillersona spominje nominacija ravnatelja CIA-e Mikea Pompea, a na njegovo mjesto glavnog vanjskog špijuna bi došao republikanac iz Arkansasa senator Tom Cotton. Pompeo i Cotton su poznati kao znatni tvrdolinijaši protiv Irana, koji zagovaraju povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma i bombardiranje nuklearnih postrojenja u Iranu. Pompeo je prethodno bio članom Odbora za informiranje Zastupničkog doma, gdje je redovito zagovarao aktivnosti protiv rastućeg utjecaja Irana u regiji Bliskog istoka. Njegovi bivši kolege su podijeljeni u navodnom odabiru. Demokrati i Republikanci koji podržavaju nuklearni sporazum prvo žele saslušati Pompea, prije nego dignu ruku za ili protiv njega kao ministra vanjskih poslova.

Kada ga je Trump izabrao na čelo CIA-e u studenom 2016. godine, Pompeo je na svom Twitteru objavio radost što će pomoći u razbijanju 'katastrofalnog dogovora s najvećim sponzorom terorizma na svijetu'. Ne radi se o Saudijskoj Arabiji, stvarnom najvećem sponzoru terorista, već je Pompeo mislio na Iran. Demokrati izražavaju zabrinutost danas kao što su bili zatečeni tim riječima prošle godine. Pompeo je dobio njihovu potporu tek kada se zavjetovao da će 'objektivno nadgledati' nuklearni dogovor. Na kraju je dobio posao sa 66 glasova za i 32 protiv; 15 Demokrata glasovalo je za njega, a Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul pridružio se 31 Demokratu koji su bili protiv njegovog izbora.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.