X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kako je Crvena armija slomila kralježnicu Wehrmachta: Operacija Bagration - Najveća Staljinova ratna pobjeda i najveći Hitlerov poraz (I.dio)

PIŠE:
Objavljeno:

U prvoj polovici ratne 1944. godine situacija na bojištima diljem sovjetsko-njemačkog bojišta iliti Istočnog fronta počela se okretati u korist Crvene armije. Na krajnjem sjeveru bojišnice krajem siječnja Lenjingrad je konačno oslobođen od njemačke opsade koja je trajala skoro 900 dana. Usprkos nespretnostima i nesnalaženju sovjetskih zapovjednika zbog kojih prodor nije išao glatko, Nijemci su konačno odbačeni od Lenjingrada pa su sovjetske vlasti službeno 26. veljače proglasile grad oslobođenim. Do svibnja većina Ukrajine i Krim oslobođeni su u seriji snažnih koncentriranih napada šest tenkovskih armija kojima su rukovodili sovjetski zapovjednici Georgij Žukov i Ivan Konjev. Crvena armija sada se nalazila na rumunjskoj granici na jugu i prijetila je da napravi prodor kroz Karpate prema Mađarskoj. Glavna prepreka koja je stajala na putu parnog valjka Crvene armije 1944. bila je velika koncentracija osovinskih trupa u Bjelorusiji. Riječ je o Wehrmachtovoj Armijskoj grupi Centar koja je izdržala snažne sovjetske zimske ofenzive tijekom zime 1943./44. i nanijela je Rusima teške gubitke u ljudstvu, oružju i vojnoj opremi. Upravo će Armijska skupina Centar koja je činila kralježnicu njemačke vojske biti glavna meta sovjetske ljetne ofenzive 1944.

Vojne kampanje na Istočnom bojištu 1943. bile su veće nego ratne operacije prethodnih godina. To je bio rezultat velikog povećanja sovjetskih postrojbi u veličini i u zračnim snagama. Do kraja 1943. veliki njemački gubici, sve veća prijetnja savezničkog bombardiranja iz zraka (koja je natjerala Nijemce da razmjeste 2/3 zrakoplova lovaca, 1/3 artiljerije i 20% streljiva na obranu Reicha) i vjerojatnost invazije zapadnih Saveznika na zapadnu Europu zajedno su doprinijeli da postojano opada snaga njemačke vojske na Istoku. 3.1 milijun osovinskih vojnika na Istočnom bojištu suočava se sa skoro 6.4 milijuna crvenoarmejaca. 3000 njemačkih zrakoplova bilo je daleko nadjačano od strane 13 400 sovjetskih. 2300 njemačkih tenkova stajalo je nasuprot 5800 sovjetskih.

Tijekom 1944. procjep između njemačkih i sovjetskih ratnih kapaciteta samo je još više rastao. Stavka je obavještavala vodeće sovjetske zapovjednike o stvarnom odnosu snaga pa su oni znali da imaju odlučnu prednost. Cilj je bio iskoristiti te prednosti protiv neprijatelja koji je bio vješt u aktivnoj obrani, s bojnim oružjima najveće kvalitete i čije su postrojbe i zapovjednici sada bili potaknuti istim fatalističkim prkosom kao Crvena armija koja je branila svoju zemlju ranijih godina. Sovjetski zapovjednici su htjeli završiti rat što je prije moguće i sa što manjim gubicima opreme i ljudstva. Vrhovni zapovjednik Josif Staljin imao je puno više motiva osim pobjede nad fašizmom. Spreman da započne juriš u istočnu Europu, Staljin je bio svjestan da će njemački poredak u istočnoeuropskim državama moći zamijeniti sovjetskim, tj. Crvena armija će moći zauzeti teritorij i stvoriti zaštitnu zonu ispred granica SSSR-a.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.