X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Kako riješiti pitanje centra velikih abrahamskih religija: Može li Jeruzalem opet postati corpus separatum?

PIŠE:
Objavljeno:

Jeruzalem. Sveti grad židova, kršćana i muslimana ima povijesni status i mnoštvo osjetljivih tema. Izrael je ponovno utonuo u krizu na rubu izbijanja treće palestinske intifade nakon što su izraelske snage postavile detektore metala na Brdu Hrama i pokušale proširiti kontrolu nad džamijom Al-Aksa pod krinkom sigurnosti. Na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a donesen je stav o podupiranju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rješenja pitanja grada Jeruzalema. Tada je došao jedan prijedlog koji, iako zvuči ponešto suludo, može doista biti rješenje stalnih prijepora oko Jeruzalema. Monsinjor Simon Kassas, otpravnik poslova u veleposlanstvu Vatikana pri UN-u izložio je vatikanski stav da se Jeruzalemu treba jamčiti međunarodno priznat poseban status kako bi se osigurala sloboda religije svih građana grada, kao i siguran i slobodan pristup svetim mjestima vjernicima svih religija i nacionalnosti.

Brdo Hrama je jedno od nekoliko mjesta u Palestini koje je povijesno bilo upravljano kao posebno područje. Osobito je status quo takvih područja bilo jamčeno tijekom vladavine Osmanskog carstva u 18. i 19. stoljeću, kada se posebna kontrola odvijala nad sedam mjesta u Jeruzalemu i dva mjesta u Betlehemu. Sedam od tih mjesta su kršćanska, a odgovornost za njihovo upravljanje leži u rukama različitih kršćanskih crkava, dok su dva mjesta (Zid plača i džamija Al-Aksa, te grobnica Rahele u Betlehemu) dijeljena u upravi između Židova i muslimana. Status quo znači da je i najmanja promjena morala biti potvrđena od strane svih uključenih dionika, a unilateralno postavljanje detektora se može jasno vidjeti kao kršenje ovog načela koje je nastavilo biti na snazi i nakon nekoliko stoljeća.

Takvu odluku donio je fermanom osmanski sultan Osman III. u 18. stoljeću i služi očuvanju vjerskih mjesta i odgovornosti za upravljanje kršćanskim, muslimanskim i židovskim svetištima u skladu s ugovorom između tri vjerske zajednice. Ipak, ne radi se o jedinstvenom dokumentu, ali je 1929. Lionel George Archer Crust pripremio sažetak osmanskih odluka kao diplomat u britanskom mandatu upravljanja Palestinom. Status quo se odnosi na crkvu Svetog Groba, Deir es-Sultan, Kapelu uznesenja, Grob Djevice Marije, Crkvu rođenja Isusa Krista u Betlehemu, Mliječnu kapelu u Betlehemu, te Kapelu pastirskog polja u Betlehemu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.