X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Na pragu povijesnih promjena - mjesec dana do završetka pregovora: Kako će izgledati budući odnosi s Iranom i kako će ukidanje sankcija utjecati na iransko vodstvo?

PIŠE:
Objavljeno:

Još je mjesec dana ostalo do dugo očekivanog kraja pregovora s Iranom, skidanja sankcija i sveopće promjene u geopolitici Bliskog istoka. Teheran je sav u iščekivanju 30.lipnja, kada je određen datum završetka pregovora između Irana i P5+1 zemalja oko nuklearne energije. Mišljenja su podijeljena, kako unutar Irana, tako i izvan njega. Umjerene i radikalne strane u Iranu ocjenjuju kako će Islamska republika doživjeti svoj budući međunarodni identitet općenito, a posebice u odnosu prema SAD-u. Umjerena vlada predsjednika Hasana Rohanija pozdravlja sve napore prema postizanju konačnog dogovora, što je uostalom i njegovo predizborno obećanje. Nova suradnja sa svijetom, u svim pogledima, otvoriti će novu stranicu povijesti modernog Irana. Istovremeno, Rohani osigurava da sve političke odluke budu donešene s potporom iranskog Vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, jer mu je jasno da svaka politička agenda može opstati samo uz dobru volju Hameneija. Stoga je Rohani u nekoliko navrata zahvalio Hameneiju na diplomatskom uspjehu pod njegovim vodstvom.

Međutim, Vrhovni vođa sve zahvale odbacuje jer, kako sam kaže, ništa se zapravo još nije postiglo. Hamenei tvrdi da nije ni za niti protiv dogovora, te da je njemu znak postignuća da se skinu nepravedno postavljene sankcije. Uobičajeno je u Iranu da se balansirajući stavovi Vrhovnog vođe upotrebljavaju za političke bodove jedne i druge strane. I koliko umjerenjaci ukazuju na sklonost Hameneija njihovim potezima, toliko radikali smatraju da ih Vrhovni vođa podržava u njihovoj kritici nuklearnih pregovora i sumnjama u uspjeh takvih razgovora.

Da bi razbio ovakvu razjedinjenost mišljenja, Hamenei je 20. svibnja, povodom govora na vojnoj akademiji Imam Hosein, gdje se obrazuje elita Islamske revolucionarne garde, obznanio kako neće biti dozvoljene inspekcije vojnih centara ili razgovori s iranskim nuklearnim znanstvenicima. Upozorio je da neprijatelji islamske republike i svi oni koji iščekuju odluku sustava oko pregovora, moraju ovo pitanje jasno shvatiti. Hamenei je pohvalio državne službenike na hrabrosti u pregovorima, kao i na potrebi da budu odlučni i aktivni prema neprijatelju, kako bi pokazali poruku veličine iranskog naroda. U ovakvom rijetkom tvrdom stavu, Hamenei je odgovorio i jednoj i drugoj strani što sustav želi. Takav stav je ponešto bliži konzervativnijem krilu iranske političke scene, posebice nakon što je čelnik Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izrazio čuđenje zašto bi Iran bio jedina zemlja u koje se ne mogu poslati inspektori kada IAEA smatra da je to potrebno. Takvo razumijevanje prihvatili su glavni nuklearni pregovarač Sejed Abas Aragči, ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, ali su ubrzo povukli takav svoj stav, zamjenjujući ga neutralnošću prema tom pitanju. Hamenei ne ide toliko daleko da odbaci u potpunosti nadzor IAEA, ali upozorava da nisu prihvatljive nikakve nekonvencionalne inspekcije koje stvaraju poseban slučaj od Irana. Prema njemu, međunarodne inspekcije trebaju biti jednake kao i sve druge koje se obavljaju u svijetu, ništa više od toga.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.