X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Napad na Damask i pomračenje uma svjetskih čelnika

PIŠE:
Objavljeno:

Amerikanci su se usudili. Pokazali su koliko su hrabri. Vojni udar na dva, tri postrojenja (nitko nije srećom poginuo), kao odmazda za navodno korištenje kemijskog oružja. I što potom? Bašar al-Asad je i dalje u svojoj predsjedničkoj palači, a Zapad i dalje mora pronaći način kako tu činjenicu prihvatiti. U cijelom kolopletu ludosti posljednjih par dana, čini se da je jedina iole logična veća država Njemačka. Sve to pretjerano podsjeća na početak vojne intervencije na Irak.

Prvi podsjetnik je kemijsko oružje. U prošlosti je poznato kako su arapski režimi koristili kemijsko oružje i zna se da ono i dalje postoji. Doduše, ne slabo oružje koje se može isprati pred kamerama, jer su bojni otrovi de facto nepromijenjeni još od Prvog svjetskog rata i jednake su snage, pa bi kontaminacija bila potpuna ne samo za one koji su se pred televizijskim kamerama tuširali već i za one koji su bacali vodu na navodne žrtve. Sadam Husein je koristio kemijsko oružje nad Irancima i vlastitim građanima, kao što je i Asad radio protiv svojih neprijatelja. U svakom slučaju radi se o smrtonosnom oružju koje je toliko podlo da je s pravom zabranjeno međunarodnim konvencijama. Asad ga je možda koristio u napadu na Dumu. Možda i nije. Ovisi kome vjerujete, jer činjenice ne postoje. Amerikanci, Britanci i Francuzi govore kako imaju nepobitne dokaze da je kemijsko oružje korišteno, ali nisu pokazali te dokaze javnosti. Rusi govore kako imaju nepobitne dokaze kako kemijsko oružje nije korišteno, ali također nisu pokazali javno te dokaze. Svi imaju fantomske dokaze, što je valjda dovoljno da se krene u napad. Baš kako je to bilo u Iraku. Tadašnji britanski premijer Tony Blair je lijepo rekao zašto se ide u agresiju na Irak: 'To je prava stvar' (It is the right thing to do).

Hipotetski, ukoliko je kemijsko oružje doista korišteno, onda taj korak valja debelo kazniti. U tome je američki predsjednik Donald Trump svakako u pravu. Onaj koji je počinio takav zločin, mora platiti veliku kaznu. A to ne znači da odmah moraju poletjeti rakete, jer je to zadnja stvar za kažnjavanje počinitelja. Mirotvorstvo u Siriji je još daleko od stvarnih pokušaja, no ograničeni napadi na vojno-industrijska postrojenja u Siriji mogu značiti samo dvije stvari: prvo, radi se o početku jače i vojne strategije Zapada za rješenje rata u Siriji, i drugo, radi se samo o pokušaju još jedne taktike kako bi se srušio Asad. Prva priziva iračku strategiju – slanje vojnih trupa u Siriju. Druga je iluzija kako će se Asad dobrovoljno maknuti. Ta, ovo je postala bitka za njegov život! Sirijski predsjednik nema ama baš nikakve druge opcije osim borbe do samoga kraja. U sedmogodišnjem ratu, koji bi na Haškom tribunalu doveo sve strane na sudsku klupu s teškim kršenjem ljudskih prava i počinjenjem stravičnih zločina, kemijski napad (ako se dogodio) je nažalost samo dio tog strahovitog mozaika.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.