X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Raspadanje jednog savezništva i posljedice: Zašto su Amerikanci ukinuli vojnu pomoć Pakistanu?

PIŠE: | Foto: Američka mornarica
Objavljeno:

Trumpova administracija najavila je kako će suspendirati gotovo svu sigurnosnu pomoć Pakistanu kao najopipljiviji znak frustracije Sjedinjenih Država s pakistanskim odbijanjem napada i rušenja terorističkih mreža u toj zemlji. Ova će odluka lišiti Pakistan 1,3 milijarde američkih dolara godišnje pomoći, a stigla je tri dana nakon što je Trump svojom Twitter-diplomacijom objavio kako Pakistan nije dao ništa Amerikancima osim laži i prijevara, te je optužio Islamabad za sigurno utočište teroristima koje međunarodna koalicija lovi po Afganistanu. Ovaj potez naglašava kako su se brzo pogoršale veze Sjedinjenih Država i Pakistana otkako je Trump postao predsjednikom, no oglašava i prethodne zabrinutosti međunarodne zajednice oko pakistanske uloge u zaštiti ekstremističkih skupina, što je bio predmet spoticanja Islamabada i Washingtona još od terorističkih napada u rujnu 2001. godine.

Američke vlasti su naglasile kako je zamrzavanje pomoći privremeno i da se ona može nastaviti ukoliko Pakistan promijeni svoje mišljenje. Sjedinjene Države pozivaju pakistansku vladu na prestanak svih poveznica s militantima i da otpusti ili premjesti sve obavještajne djelatnike koji imaju veze s ekstremistima. Ujedno su Amerikanci zatražili pristup članu mreže Haqqani, koja je povezana s talibanskim pokretom, a kojega su pakistanske snage zarobile u listopadu. No, Islamabad je odbio dati taj pristup, iako su pakistanske snage zatočile dotičnog u operaciji spašavanja jedne kanadsko-američke obitelji. Očito se stvari moraju pomaknuti s mrtve točke, a to je bilo poznato svima u široj regiji. Samo su Amerikanci godinama štitili pakistanskog saveznika, na čijem teritoriju su čuvani teroristi koji sporadično prelaze poroznu granicu i napadaju vojne i civilne ciljeve u Afganistanu.

Američki potez nije bez kontroverzi u samim Sjedinjenim Državama. Pentagon je zabrinut zbog mogućnosti pakistanske osvete i zabrane pristupa putevima u Pakistanu koje američko Ministarstvo obrane koristi za opskrbu svojih 14 tisuća vojnika u Afganistanu. Ministar vanjskih poslova Pakistana, Khawaja Muhammad Asif je nakon Trumpovog tweetanja rekao kako postoji potreba za promišljanjem prirode odnosa s Washingtonom, te da se Sjedinjene Države ne ponašaju ni kao saveznik niti kao prijatelj. Daleko glasniji protuamerički povici mogli su se čuti posljednjih dana u pakistanskom parlamentu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.