Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Tragovima "Rata i Mira": Tko je bila Tolstojeva Nataša Rostova?

PIŠE:
 Objavljeno:

"Nataša Rastova je sišla sa stranica Rata i mira i napisala uspomene" - tim riječima je dočekana knjiga memora "Moj život u kući u Jasnoj Poljani", autorice Tatjane Andrejevne Kuzminske, rođene Bers.
Iako je poznavaocima obitelji i prije izdavanja memora, po svemu je bilo očito da je upravo Tatjana ili Tanja kako su je skraćeno nazivali, bila inspiracija koja je utjecala na stvaralačku maštu pisca, koji ju je ovjekovječio u liku Nataše Rostove, čiji lik unatoč ogromnom opusu galerije ostalih likova, zasigurno ostaje najdulje u sjećanju čitatelja.

Tatjana Andrejevna Kuzminska
Tatjana je rođena je 29. listopada 1846. u Moskvi. Potječe iz liječničke obitelji Bers, koja je imala vrlo bliske i prijateljske veze s Tolstojevima.
Njihova imanja nalazila su se u istoj pokrajini Tula, a obitelji su se redovno posjećivale za blagdane.
Obiteljsko prijateljstvo krunisano je brakom između Tanjine starije sestre Sofije (Sonje) i slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.
Veći dio svoje mladosti Tanja je živjela sa sestrom u Jasnoj Poljani.
"Njegove savjete slušala sam od djetinjstva...bila sam prisutna u svim poglavljima života ovog velikog čovjeka, kao što je i on bio moj oslonac i svjedok svim mojim mladenačkim glupostima, a kasnije moj - prijatelj i savjetnik.", pisala je Tanja.

Audrey Hepburn kao Nataša Rostova u filmu Rat i Mir
Često je pratila pisca u jahanju ili lovu, a također mu je bila velika pomoć u prepisivanju poglavlja Rata i mira, a naročito kao inspiracija za Natašu.
Mnoge trenutke iz djetinjstva i djevojaštva Tanje Bers, Tolstoj je prenio gotovo doslovno, uz umjetničku obradu, u roman.
Tako jedna od najromantičnijih scena - prvi poljubac Nataše Rostove i Borisa Drubeckog, u stvarnosti zbila se između Tanje Bers i Saše Kuzminskog.

Također su mnogi stvarni događaji iz života Tanje i ostalih članova cijenjene obitelji Bers poslužili Tolstoju kao uzor za dočaravanje atmosfere vremena koje obrađuje povijesni roman Rat i mir.
Poznavajući Tanju od ranog djetinjstva, svjedočeći njezinom izvanredno bogatom i neuhvatljivom čuvstvenom životu kroz burni procvat prirode te neobične djevojke koji se manifestirao u nizu luckastih promjena i prijelaza od prpošne djevojčice prema ozbiljnoj ženi i majci, pisac nije sakrivao oduševljenje njenom osebujnošću.

Štoviše, otvoreno joj je rekao: "Tanja, ti misliš da si kod nas badava, ali ja sam te cijelu zapisao..."

Tolstoj je u tolikoj mjeri smatrao Tanju uzorom za književni lik grofice Natalije Nataše Rostove, da je svojoj junakinji podario vanjske, fizičke Tanjine crte, ne samo u tekstu romana, već i u ilustracijama na stranicama romana Rat i mir.
Tako je Tolstoj slikaru Baišilovu, koji je radio na ilustracijama prvog izdanja romana, dao napomene i uputstva: "Vjerujem kako ćete kao umjetnik uvidjeti koliko je moja šurjakinja Tanja prikladna kao uzor za moj lik Nataše, kad pogledate njene fotografije kad je imala dvanaest, šesnaest i devetnaest godina".

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.