X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Velika priča o stvaranju globalne dominacije: Wall Street, dolarski sustav, naftni šokovi i uspostava trajne ovisnosti svijeta o Americi

PIŠE:
Objavljeno:

Početak 70-ih godina 20. stoljeća je označio prekretnicu u politici američkog ustroja jer se trebalo uvesti drastične mjere kako bi se održao primat SAD-a kao svjetske gospodarske, financijske i vojne sile. Tu uskače Wall Street sa svojom strategijom koja će promijeniti sve.

Uz Vijetnamski rat, za vrijeme predsjednika Lyndona B. Johnsona, i troškove njegova vođenja, strane banke su ubrzale prodaju dolara i kupovinu zlata. U to vrijeme još je na snazi 'zlatni standard', što je značilo da dolar ima svoje pokriće u zlatu, te su zemlje, koje su svoje rezerve imale u dolarima, dolare mogle zamijeniti za zlato. Do 1968. godine američke pričuve zlata su se smanjile na manje od 25% rezervi propisanih zakonom, a deficit je narastao na tada ogromnih 30 milijardi dolare. Gledano iz današnje perspektive i na temelju raznih dokumenata, moglo bi se zaključiti da američki političari i bankari s Wall Streeta uopće nisu planirali pobjedu SAD-a u Vijetnamskome ratu- moglo bi se reći da je taj rat bio planiran kao 'rat bez pobjednika' kako bi se osigurala daljnja izgradnja vojnog sektora američkog gospodarstva premda je to vodilo do produbljivanja deficita.

Ovako ponašanje SAD-a je bilo moguće prvenstveno radi toga je su SAD iz Drugog svjetskog rata izašle kao najjača gospodarska, ekonomska i vojna sila svijeta. Kao takva je mogla krojiti pravila, što je i učinjeno Sporazumom iz Bretton Woodsa iz 1944. godine. Pravila toga sustava su omogućila američkoj vladi da pomoću inflacije dolara ( jer je dolar prihvaćen kao rezervna svjetska valuta pomoću koje se obavljaju sve međunarodne transakcije), koja se dogodila zbog golemog deficita domaće potrošnje, prisili europske zemlje, kao i svoje druge trgovinske partnere ( prvenstveno Japan), da pomognu američke ratne troškove u obliku pojeftinjenja dolara- jer dok god SAD odbijaju devalvirati dolar u odnosu na zlato, europske zemlje su morale plaćati cijenu i prihvatiti dolar po tečaju koji je vrijedio oko dvadeset godina prije toga, unatoč tome što se tada u Americi dogodila velika inflacija.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.