Kako izgleda život prosječnog malog poljoprivrednika u Kini? Kao donedavno i gotovo svugdje drugdje - ustaje rano, prije 6, odlazi na zemlju i tamo mukotrpno radi kako bi priskrbio hranu i nešto novca za obitelj. Koristi poprilično pesticida i drugih kemikalija, malo manje na onom dijelu zemlje koji je namijenjen za prehranu njegove obitelji, ali zato to nadoknadi na onom drugom, većem dijelu, gdje uzgaja kukuruz, krumpire ili nešto treće za prodaju. Meso jede samo na blagdane i to ne uvijek.
Godišnje zaradi oko 1,500 USD, i to ako nakon rada na zemlji ide raditi još nešto drugo, recimo na lokalnom gradilištu. Nije puno, ali je dovoljno da svoje dvoje djece pošalje u višu školu.
Nevjerojatno, ali istinito, na leđima upravo ovakvih malih poljoprivrednika počiva kineska sigurnost prehrane - i teško je da može biti još dugo održiva.
Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.