Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Rat u Ukrajini

Orban kaže da Europa jednostavno kopira američku politiku prema Ukrajini

AUTOR: davor55 | VRIJEME OBJAVE: ponedjeljak, 8. srpnja 2024. u 14:25
8.07. u 14:25

BERLIN, 8. srpnja. /TASS/. Europa jednostavno kopira američku politiku prema Ukrajini umjesto da slijedi vlastite strateške interese, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za list Bild.

"Kina ima mirovni plan, dok Amerika vodi politiku rata. A Europa, umjesto da slijedi vlastiti strateški pristup, jednostavno kopira američku poziciju", rekao je.

Orban je pozvao na "nešto veći i temeljitiji razgovor o tome koji su strateški interesi Europe, posebice za razdoblje nakon američkih izbora".

"Mogu reći da bi Europljani, pod vodstvom SAD-a, trebali voditi neovisnu, suverenu vanjsku politiku", ustvrdio je.

"Želim ocrtati alternative dominantnoj politici. Stoga rasprave koje su moja putovanja (u Rusiju, Ukrajinu i Kinu - TASS) izazvala i koje će moji budući posjeti izazvati nisu loše, nego dobre", rekao je mađarski premijer.

Napomenuo je da o svojim posjetima nije obavijestio nikoga u EU.

"Suverenitet je važan za mirovnu misiju koju sada provodim", rekao je Orban.

Orban je objasnio da je njegov najveći razlog putovanja u Moskvu i Kijev bio zaustaviti "gubitke ljudskih života".
"Ovo je najvažnija moralna motivacija. Ali uz to, tu su i vlastiti interesi Europe, jer ono što se tamo (u Ukrajini) događa je jako loše za nas", nastavio je Orban.

"Europsko gospodarstvo i europski ljudi" trpe, smatra premijer.

"Ne raspravljam tko je u pravu, a tko u krivu. Uostalom, moj cilj je mir i prekid vatre", rekao je.

"Malo je ljudi na svijetu koji o Rusiji znaju više od Mađara i prije svega od njihovog premijera. Ja poznajem Ruse. Oni su drugačiji od nas. Imaju drugačiju povijest, drugačiju kulturu, drugačije instinkte i percepcije, drugačiju ideju slobode i drugačije shvaćanje nacionalnog suvereniteta", rekao je Orban.

Rekao je kako vjeruje da sukob u Ukrajini "nema rješenja na bojnom polju".

"Počnimo pregovarati ili barem shvatiti da rješenja na terenu nema", poručio je mađarski premijer. "Čak i da su oba čelnika, što je logično, protiv brzog prekida vatre, svi općenito znaju da bi bilo bolje da Rusi i Ukrajinci ne ginu već sutra ujutro", rekao je.

Mađarski premijer rekao je da želi razgovarati o mogućnosti rješavanja ukrajinskog sukoba s pet ključnih igrača - Rusijom, Ukrajinom, SAD-om, EU-om i Kinom. Orban je trenutno u posjetu Kini. On je 5. srpnja u Moskvi s Putinom razgovarao o mogućim načinima rješavanja sukoba u Ukrajini i pokretanju mirovnih pregovora. On je 2. srpnja posjetio Kijev, gdje je o tome razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

tass.com/world/1813967

+6
Vrijeme objave: 8. srpnja 2024. u 14:44
#1

Orban govori onako kako jest, a ne onako kako bi neki vojni tabori htjeli da bude. Europa ima kapacitete za sankcioniranje i ratovanje sa cijelim svijetom ali moralna i demokratska turbo-tragedija je da nema zaista nikakvih izgleda oduprijeti se SAD-u.

+7
Vrijeme objave: 8. srpnja 2024. u 16:14
#2

Mislim da bi svaki “normalni” EU gradjanin trebao zastupati interese EU a ne USA.
USA je partner, ali to isto moze biti i Kina i RF i bilo ko drugi.
Orban to pokusava svojim primjerom pokazati “plasticno” ali ga po MSM razapinju kao nekog izdajnika ili sta vec.
Ne bih zelio da se otrijeznimo kada nam djeca budu slana u UA a vracana u vrecama ili nas poklope rakete . Tada ce biti kasno za sve nas.

+5

O ratu u Ukrajini

Rat u Ukrajini traje od veljače 2022. godine te predstavlja najveći vojni sukob u Europi još od Drugog svjetskog rata. Na ovim stranicama advance.hr foruma pratit ćemo detaljni razvoj događaja i teme vezane uz aktualni rat u Ukrajini.

Redovne dnevne ratne izvještaje možete pratiti ovdje.

Izvor pozadinske fotografije: Reuters / Guliver Image
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image