Orban govori onako kako jest, a ne onako kako bi neki vojni tabori htjeli da bude. Europa ima kapacitete za sankcioniranje i ratovanje sa cijelim svijetom ali moralna i demokratska turbo-tragedija je da nema zaista nikakvih izgleda oduprijeti se SAD-u.
BERLIN, 8. srpnja. /TASS/. Europa jednostavno kopira američku politiku prema Ukrajini umjesto da slijedi vlastite strateške interese, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za list Bild.
"Kina ima mirovni plan, dok Amerika vodi politiku rata. A Europa, umjesto da slijedi vlastiti strateški pristup, jednostavno kopira američku poziciju", rekao je.
Orban je pozvao na "nešto veći i temeljitiji razgovor o tome koji su strateški interesi Europe, posebice za razdoblje nakon američkih izbora".
"Mogu reći da bi Europljani, pod vodstvom SAD-a, trebali voditi neovisnu, suverenu vanjsku politiku", ustvrdio je.
"Želim ocrtati alternative dominantnoj politici. Stoga rasprave koje su moja putovanja (u Rusiju, Ukrajinu i Kinu - TASS) izazvala i koje će moji budući posjeti izazvati nisu loše, nego dobre", rekao je mađarski premijer.
Napomenuo je da o svojim posjetima nije obavijestio nikoga u EU.
"Suverenitet je važan za mirovnu misiju koju sada provodim", rekao je Orban.
Orban je objasnio da je njegov najveći razlog putovanja u Moskvu i Kijev bio zaustaviti "gubitke ljudskih života".
"Ovo je najvažnija moralna motivacija. Ali uz to, tu su i vlastiti interesi Europe, jer ono što se tamo (u Ukrajini) događa je jako loše za nas", nastavio je Orban.
"Europsko gospodarstvo i europski ljudi" trpe, smatra premijer.
"Ne raspravljam tko je u pravu, a tko u krivu. Uostalom, moj cilj je mir i prekid vatre", rekao je.
"Malo je ljudi na svijetu koji o Rusiji znaju više od Mađara i prije svega od njihovog premijera. Ja poznajem Ruse. Oni su drugačiji od nas. Imaju drugačiju povijest, drugačiju kulturu, drugačije instinkte i percepcije, drugačiju ideju slobode i drugačije shvaćanje nacionalnog suvereniteta", rekao je Orban.
Rekao je kako vjeruje da sukob u Ukrajini "nema rješenja na bojnom polju".
"Počnimo pregovarati ili barem shvatiti da rješenja na terenu nema", poručio je mađarski premijer. "Čak i da su oba čelnika, što je logično, protiv brzog prekida vatre, svi općenito znaju da bi bilo bolje da Rusi i Ukrajinci ne ginu već sutra ujutro", rekao je.
Mađarski premijer rekao je da želi razgovarati o mogućnosti rješavanja ukrajinskog sukoba s pet ključnih igrača - Rusijom, Ukrajinom, SAD-om, EU-om i Kinom. Orban je trenutno u posjetu Kini. On je 5. srpnja u Moskvi s Putinom razgovarao o mogućim načinima rješavanja sukoba u Ukrajini i pokretanju mirovnih pregovora. On je 2. srpnja posjetio Kijev, gdje je o tome razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.