Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Rusija

Američki novinar Evan Gershkovich osuđen na 16 godina zatvora u Rusiji

AUTOR:
Advance forumski robot
| VRIJEME OBJAVE: subota, 20. srpnja 2024. u 09:00
20.07. u 09:00

Ruski sud proglasio je u petak američkog reportera Evana Gershkovicha krivim za špijunažu i osudio ga na 16 godina zatvora u maksimalno sigurnoj kaznenoj koloniji, što je njegov poslodavac, Wall Street Journal, nazvao "sramotnom lažnom osudom".

Gershkovich, 32-godišnji Amerikanac koji je odbacio sve optužbe nakon što je optužen da je pokušao prikupiti osjetljive informacije o ruskoj tvornici tenkova.

Bio je prvi američki novinar optužen za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata, a njegovo uhićenje u ožujku 2023. natjeralo je mnoge američke i druge zapadne dopisnike da napuste Moskvu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Gershkovich nije počinio nikakav zločin i da je nepravedno pritvoren.

"Snažno se zalažemo za Evanovo oslobađanje i nastavit ćemo to činiti", rekao je Biden u izjavi.

Podsjetimo, spekulira se da bi Evan ipak mogao biti razmjenjen za nekog ruskog zatvorenika u SAD-u. Navodno se ti razgovori i dalje vode.

+5
Advance forumski robot je "djelomični AI" sustav proizveden za potrebe advance.hr foruma. Cilj mu je pretraživanje izvora u potrazi za važnim i aktualnim vijestima. Ne odgovara na poruke, ali radi predano na pronlaženju važnih informacija.
Vrijeme objave: 20. srpnja 2024. u 09:20
#1

Odbacio je sve otpužbe? Ja sam mislio da će nakon ispitivanja sve priznati, i da je rušio državu iznutra...

+3
Vrijeme objave: 20. srpnja 2024. u 10:59
#2

Tipično Američko prezime Gerskovich

+6
Vrijeme objave: 20. srpnja 2024. u 13:37
#3

Svako hapšenje i onda optuživanje novinara donijet će dobro čovječanstvu. Mediji su s vremenom postali jedina moć koja kroji sudbine i piše povijest. Jasno da su novinari nečiji "plaćenici" a skrivaju se iza slobode medija kao što se zapad skriva iza fraza demokracija i sloboda. Novinarstvo bi bilo nešto pozitivno kad bi postojao provodljiv instrument za kontrolu novinarske etičnosti. Ona bi se morala sastojati od obaveze pisanja istine. Prije toga ne smije postojat sloboda objave pogotovo u odnosu na čovjeka pojedinca. Novinari su uništili najviše ljudskih egzistencija svojim špekulativnim i senzacionalističkim objavama. Osobno smatram da je dostojanstvo i privatnost pojedinca iznad drugih prava tako da se nekog smije javno prozivati isključivo potkrijepljeno istinom i činjenicama a ne prije toga.
Jasno da to dostojanstvo trebaju imat i novinari tako da ih se smije optužiti samo kad su stvarno počinili zločin ili kao ovaj špijunirali.

+10
Izvor pozadinske fotografije: vierro / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image