X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 3 od 5
Preostalo vremena: 00:42:11
Akcija traje do 22:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Europa

Obrambene kompanije trebaju puni pristup novcu EU-a dok Putin proganja Europu, kaže Draghi

AUTOR: davor55 | VRIJEME OBJAVE: subota, 7. rujna 2024. u 14:12
7.09. u 14:12

Dok se ruska sveobuhvatna invazija na Ukrajinu nastavlja s posrednim učincima za europsku sigurnost, obrambene tvrtke kontinenta trebale bi imati puni pristup novcu EU-a, dok se združivanja ne bi trebala blokirati bez obzira na zabrinutost za tržišno natjecanje, prema nacrtu poglavlja o konkurentnosti izvješće koje je pripremio bivši talijanski premijer Mario Draghi.

„Obrambena industrijska baza EU-a suočava se sa strukturnim izazovima u pogledu kapaciteta, znanja i tehnoloških prednosti. Kao rezultat toga, EU ne drži korak sa svojim globalnim konkurentima”, upozorio je Draghi u nacrtu.

Bivši šef Europske središnje banke dovršava svoje dugo očekivano izvješće za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, gledajući kako europska industrija može ponovno steći prednosti na globalnoj sceni.

"S povratkom rata u neposrednom susjedstvu EU-a, pojavom novih vrsta hibridnih prijetnji i mogućim pomakom geografskog fokusa i obrambenih potreba Sjedinjenih Država, EU će morati preuzeti rastuću odgovornost za vlastitu obranu i sigurnost ”, stoji u nacrtu dokumenta.

U nacrtu se spominje nekoliko izazova s ​​kojima se suočava obrambeni sektor EU-a, uključujući nedovoljnu javnu potrošnju - EU kao cjelina troši otprilike jednu trećinu onoga što SAD radi na obranu, navodi se.

Europske tvrtke za proizvodnju oružja također djeluju na malim domaćim tržištima, dok zemlje EU-a ne koordiniraju nabavu i ovise 80 posto o međunarodnim dobavljačima uglavnom iz SAD-a, napisao je Draghi.

Preporuke uključuju uvođenje “europskog načela preferencija” za poticanje europskih obrambenih rješenja u odnosu na konkurente; definiranje modela upravljanja u Komisiji, Europskoj službi za vanjsko djelovanje i Europskoj obrambenoj agenciji; i konačno stvaranje centralizirane “Uprave za obrambenu industriju” koja će vršiti središnju nabavu u ime zemalja EU-a.

"Tijelom bi upravljala Europska komisija, a njime bi supredsjedavali Visoki predstavnik / voditelj Europske obrambene agencije i Komisija", navodi se u dokumentu. "Savjetovale bi ga skupine specifične za sektor sastavljene od predstavnika industrije i država članica EU-a."

Nacrt odjeljka koji se bavi obrambenom industrijom od 20. lipnja poziva Bruxelles da ukloni prepreke obrambenim tvrtkama u pristupu financiranju EU-a. Predložio je izmjenu politike zajmova Europske investicijske banke o isključivanju ulaganja u obranu i izmjenu okvira EU-a za održivo financiranje i okoliš, socijalnu politiku i upravljanje (ESG) u korist sektora.

Draghi će o izvješću raspravljati na zatvorenom sastanku na visokoj razini u Europskom parlamentu u srijedu i planira ga objaviti u drugom tjednu rujna.

politico.eu/article/mario-draghi-re...

+3
Vrijeme objave: 7. rujna 2024. u 14:35
#1

Izgleda da Europska Unija polako i službeno prelazi na ratnu ekonomiju. Europska obrambena organizacijska struktura sve više neodoljivo počinje podsjećati na ratne opskrbne funkcije iz perioda Wehrmachta, dakako uz blagoslov SAD-a kao apsolutno dominantnog i neprikosnovenog dobavljača (4/5 europskih zaliha oružja i obrambene tehnologije). Draghi kao bivši predsjednik Europske centralne banke, guverner banke Italije, član Rockefeller grupe i bivši zaposlenik Goldman Sachsa svakako ima specifičan uvid u tokove europskog kapitala, kao i odljev istog u SAD, čemu je onomad davao i velike doprinose u svojim europskim ovlastima, pod izlikom spašavanja eura.
Kakva bi to centralna "Uprava za obrambenu industriju" bila, možemo samo zamisliti, vjerovatno bi više ličila na američku "defense procurement" ispostavu za Europu nego na suverene interese europskih obrambenih industrija.

+8
Vrijeme objave: 8. rujna 2024. u 11:29
#2

Draghi se opet smeo.
Putin još nije ni počeo, a kamoli da se bavi s proganjanjem EurUpe.
Kad to dođe na red - svaka članica će već dobiti pripadajuću "zahvalu" prema zasluzi i s pripadajućim kamatama.

+4
Izvor pozadinske fotografije: Hert Niks / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image