X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 3 od 5
Preostalo vremena: 00:33:25
Akcija traje do 22:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Rusija

Lenjin danas - značajniji nego u poslednjih 100 godina

AUTOR: janjic.batric | VRIJEME OBJAVE: nedjelja, 21. siječnja 2024. u 20:08
21.01. u 20:08

Kako je danas sto godina od Lenjinove smrti, dijelim interesantan tekst sa isjeckom iz istog.

Lenjin danas - značajniji nego u poslednjih 100 godina

Stefan Gužvica, istoričar

Kod Lenjina je najvažnija njegova vizija svetske revolucije.
Sve što se dogodilo u Rusiji vođeno je ne željom da Rusija dobije socijalizam, nego da Rusija izdrži dok ne uspe revolucija u Nemačkoj, da bi mogao da počne da se gradi komunizam od Ahena do Vladivostoka.
Naravno, većina stvari iz Lenjinove vizije, uključujući i vlast sovjeta, odnosno vlast klase, a ne partije, kao i korenita reorganizacija svih društvenih odnosa, poput ukidanja porodice kao jedinice, emancipacije žena i seksualnih manjina, nestali su do polovine tridesetih, i danas su skoro zaboravljeni.
Dovoljno je pročitati „Državu i revoluciju", napisanu 1917. godine, pa videti koliko se Lenjinova politička vizija drastično razlikovala od svih režima koji su nekad, i onih koji i dan-danas, nazivaju sebe „lenjinističkim".
Po mom mišljenju, propast te vizije je ujedno i najveća tragedija 20. veka.
Međutim, istorija čovečanstva je nepredvidiva. Nakon četrdesetak godina konstantnog porasta nejednakosti na globalnom nivou, sada se suočavamo sa ekonomskom krizom bez presedana.
Situacija u kojoj se nalazimo čini Lenjinovu misao i delo značajnijim nego što su bili ikada u poslednjih sto godina.

bbc.com/serbian/lat/svet-52379472

+9
Vrijeme objave: 21. siječnja 2024. u 20:45
#1

Propast Lenjinove političke vizije nije samo "najveća tragedija 20. stoljeća", nego i 21. stoljeća.
I bit će najveća tragedija svijeta sve dok se ta politička vizija ne ostvari.
Pogledajte samo kako je i zašto povukao Rusiju iz WW1, čak po cijenu teritorijalnih ustupaka. Jer nije htio da se radnici europskih zemalja na konto nacionalizma međusobno kolju i ubijaju za interese kapitalističkih krokodila u tim zemljama.
Čak ni Putin - kojeg smatram jednim od najpametnijih državnika današnjice - ne shvaća vizionarsku širinu tog Lenjinovog poteza, nego to napuštanje rata gleda kao "kukavičluk" kojim je Rusija ostala bez komada zemlje.
Nažalost, s obzirom da je Lenjin bio jedno 200 godina ispred svog vremena, bojim se da će se ta njegova vizija ostvariti tek u 22. stoljeću, ako čovječanstvo opstane do tada.

+14
Vrijeme objave: 24. siječnja 2024. u 13:51
#2

Kako u kontekstu "nije htio da se radnici europskih zemalja na konto nacionalizma međusobno kolju i ubijaju za interese kapitalističkih krokodila u tim zemljama" objašnjavaš optužbe na njegov račun, baš s podlogom u humanističkom smislu?
Naime, diktatura proletarijata, obračuni s neistomišljenicima, ubojstvo Romanovih (pritom ne mislim na samog cara, više na djecu i slično), sigurno taj humanistički aspekt Lenjinovog lika dovode u pitanje. Ne znam dovoljno o stvarnim događajima, ali narativ, i to ne samo desničarski, je takav da je u pitanju bila osoba kojoj ljudska prava, barem na prizemnoj razini (ne onoj apstraktnoj na kojoj svakako jesu) nisu bila na visokom mjestu prioriteta. To naravno ne mora umanjivati vrijednost njegovih ideja, ali činjenica je da kod dobrog dijela ljudi - umanjuje. Ti o tome puno znaš, još da je i Hint ovdje, pa da krenemo u rasvjetljavanje.

+5
Vrijeme objave: 24. siječnja 2024. u 17:13
#3

Većina tih zamjerki na račun Lenjina je posljedica činjenice da je svaka revolucija krvava, a naročito ona kojom se mjenja postojeći društveno-ekonomski poredak, kakva je bila Oktobarska revolucija.
Idemo redom. Diktatura proleterijata nije Lenjinov izum, nego je taj princip inaugurirao Marx, koji je lijepo napisao da kapitalizam neće pasti i predati se miroljubivo, nego će pasti samo nasilnim putem i u "krvavim samrtnim grčevima". To je zato što nijedna vladajuća klasa u povijesti nije predala vlast bez borbe. Nikad se neće dogoditi da će kapitalistička klasa samoinicijativno reći da je stvorila nepravedan svijet i da se povlači s vlasti u korist radničke klase. To je moguće izboriti samo silom, kao što su boljševici napravili. Sjetimo se što se dogodilo 1973. u Čileu, kad je prvi put u zapadnoj hemisferi na demokratskim izborima izabran marksistički predsjednik.
Obračuni s neistomišljenicima bili su sastavni dio građanskog rata koji je u Rusiji izbio odmah po boljševičkoj revoluciji, kada se boljševici nisu morali boriti samo s "bijelima", nego i s desetak zapadnih vojski koje su pomagale "bijelima". U takvim uvjetima ljudska prava su i jednima i drugima bila zadnja rupa na svirali.
Ubojstvo Romanovih - koliko znam iz Hintovih priča, to se izvelo bez Lenjinova znanja i on to ne samo što nije odobrio, nego je bio ljut zbog tog čina, svjestan da je to kontraproduktivno jer će baciti ljagu na boljševike.
I koristim ovu priliku da svim kolegama ukažem na činjenicu da je knjigu "Imperijalizam kao zadnji stadij kapitalizma" Lenjin objavio još 1916. godine, a knjiga zapravo s nevjerojatnom točnošću opisuje današnji svijet.

+14
Izvor pozadinske fotografije: vierro / Pexels
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image