Evo prvi Ja..😁
Analogna vs digitalna fotografija
Analogna fotografija se zasnivala na optici, osvetljavanju filma, te koristenju hemije u mracnoj prostoriji, za razvijanje...
Digitalna fotografija koristi optiku, digitalni CMOS senzor I pretvara ga u digitalni zapis....
U ovom "srazu" malu prednost dajem digitalnom.... Jer, iako su i stare fotke imale svoju draz iscekivanja svojih "uradaka", ipak mi je digitala prakticnija i odmah dostupna gledanju i usavrsavanju iste... Ovdje se "ogradjujem" od mora filtera, crop-ovanja i ostalih alata, koji po meni ubijaju draz fotografije....
Prema defeniciji, termini analogno i digitalno se koriste u nauci, tehnologiji, informatici...
Termin"analogno" predstavlja neprekidni signal, npr zvucni val iliti talas, elektromagnetno zracenje... Digitalni signal u informatici je niz nula i jedinica...
Danas se pak, dosta koriste i ovi izrazi u svakodnevnici....U sustini, "analogno" se smatra nesto staro, demode i sl... A "digitalno" kao moderno....
Moja zelja je da na ovom forumu, sa vama, drage kolege, razmjenimo misljenja o stvarima koje imamo i u "analognom" i "digitalnom" svijetu, i gdje su neke bolje analogne a neke digitalne...