Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja
Bosna i Hercegovina

Da li je Bosna uopće drzava ?

AUTOR: MuckiProvokator | VRIJEME OBJAVE: četvrtak, 1. veljače 2024. u 10:09
1.02. u 10:09

Koliko znam Bosna ima 3 predsjednika koje narod bira, a koji se podvrgavaju visokom predstavnika, a strana vojska je de fakto vodeća oružana sila u zemlji.

Meni to sve izgleda kao jedan namjesteni okidač u slučaju da se Balkan proba normalizirati, da od tamo će početi odmah tenzije. Sve to da se i dalje širi mržnja i proba onemogućiti ujedinjenje. Kako se kaže maloga je lako po ušima lupati.
Koje je vaše mišljenje?

+5
Vrijeme objave: 1. veljače 2024. u 12:45
#1

MuckiProvokator:

Pozdrav.
BiH jeste država, ali na aparatima, prije svega zahvaljujući postojećim nacionalnim politikama "konstitutivnih" naroda (po Dejtonu), koje su svoj legitimitet i mandat dobile na izborima 90-te godine prošlog vijeka bs.wikipedia.org/wiki/Op%C4%87i_izb....
Nakon skoro 35 godina od tad, situacija se konceptualno nije ni malo promijenila, osim što danas imamo razradu na temu tj. tri navodno "različita" naroda su postali tri zasebne nacije. Dakle imamo tri nacije u jednoj državi. I neko "pametan" misli da jedna država sa tri različite nacije, različite vjere, različite komšije i najvažnije, različite tutore, može opstati kao država. Ne treba biti profesor na Političkim naukama, da se zaključi kako takva tvorevina nema budućnost. „Dakle, Srbi, Hrvati, Bošnjaci su ovdje etničke grupe, a nacija je bosanskohercegovačka. Znam da ovo u našem političkom žargonu zvuči jako bogohulno, ali ako se prevede na bilo koji svjetski jezik, postaje stoprocentno jasno. Značenja su sadržajna onda kada su prevodiva“ (predsjednik ANUBiH Božidar Matić).
Meni je savršeno jasno da se u postojećem političkom sistemu BiH svi plaše svakoga i svi rade svima o glavi (pa traže legitimno predstavljanje), ali ne zarad dobrobiti države i građana, već za očuvanje/proširenje svojih zapišanih teritorija, glasačkog tora i uhodanih kriminalnih šema (koje im omogućavaju lagodan život, daljnje finansiranje nacionalnih projekata i amnestiranje u sudskim procesima).
Na žalost, u takvoj konstelaciji, jedini način za očuvanje postojećeg nakaradnog poretka je nastavak insistiranja na legitimnom predstavljanju, iako je to put u rastakanja Države BiH, kad se steknu uslovi. Paradigma je mogla biti i drugačija, ali nije...jer su bošnjačke priproste elite prihvatile igru druga dva nacionalna projekta, umjesto da su, kao najmnogobrojniji narod i narod sa međunarodnom poslijeratnom podrškom, gradili mostove spajanja, povjerenja i povratka svih protjeranih na svoja ognjišta. Bošnjačka tzv. "nacionalna" politika se takođe odrekla svog bosanstva, svojih bosanskih predaka i ideološki su se temeljili samo na islamskom istorijskom kružooku (lično sam musliman po vjerovanju, tako da me ne prozivate islamomrscem). U javnom diskursu su se konstantno ispirali mozgovi forsiranjem narativa o genocidu i zločinima druga dva naroda, nazivanjem srba "genocidašima", hrvata "ustašama". Sasvim legitimno je postalo zapošljavanje po nacionalnom ključu, po stranačkim i hodžinskim preporukama itd. Povratak izbjeglih...nije bilo interesa, jer ko bi dobio izbore kad bi se bošnjaci i hrvati vratili u RS. Svi navedeni principi važe i za druga dva "konstitutivna" naroda.
Mislim da strani faktor, Dejton ili Visoki predstavnik nisu protiv jednonacionalnog rješenja, kad bi postojala politička volja i ideologija da se sva tri naroda ujedine u jednu, bosanskohercegovačku" naciju. Ali na tome je trebalo raditi od 1995, a nije ni koliko nokat. Stranci jednostavno barataju sa onim što imaju na terenu u BiH i za šta je dat legitimitet na izborima.
Intersantno je da u UN-u (Ujedinjenim NACIJAMA) imamo Bosnu i Hercegovinu, a ne nikakve Bošnjake, ni Bosanske Srbe ili Bosanske Hrvate.
Zato je moj zaključak, da BIH jeste država, istina, jako loša i disfunkcionalna, ali ne još zadugo. Usljed vanjskoplitičkih zapleta i raspleta, neminovno će doći do raspada iste. I neka će. Poštenije je.
+8
Vrijeme objave: 1. veljače 2024. u 13:53
#2

Atipatetik kaže:
Na žalost, u takvoj konstelaciji, jedini način za očuvanje postojećeg nakaradnog poretka je nastavak insistiranja na legitimnom predstavljanju, iako je to put u rastakanja Države BiH, kad se steknu uslovi.
Šta predlažeš kao izlaz iz problema?
Ovo je prilika da pitam kolege sa advance-a, koji žive u Belgiji, da li u Belgiji Flamanci biraju političke predstavnike Valincima . I obrnuto. Pitam one koji šive i Švajcarskoj da li neko iz kantona sa "njemačkom" većinom bira predstavnike onima u kantonima sa "italijanskom" ili "francuskom" većinom kao i to da li u tim državama postoji kategorija ostali kao politička snaga.

+7
Vrijeme objave: 1. veljače 2024. u 14:08
#3

MuckiProvokator:
Koliko znam Bosna ima 3 predsjednika koje narod bira, a koji se podvrgavaju visokom predstavnika, a strana vojska je de fakto vodeća oružana sila u zemlji.Meni to sve izgleda kao jedan namjesteni okidač u slučaju da se Balkan proba normalizirati, da od tamo će početi odmah tenzije. Sve to da se i dalje širi mržnja i proba onemogućiti ujedinjenje. Kako se kaže maloga je lako po ušima lupati.
Koje je vaše mišljenje?

Da Bosna i Hercegovina ima ti člana predsedništva i u tom predsedništvu je jasno definisano kad se odluke moraju donijeti jednoglasno a kada je dovoljna i sama većina.
Visoki predstavnik nema po Dejtonskom sporazumu, a ni po odlukama Savjeta bezbjednosti UN naredbodavnu ulogu i mogućnost pa članovi Predsedništva nisu obavezni da mu se podvrgavaju. To što mu se podvrgavaju je obični čin izdaje zemlje i njenog suvereniteta.
Ja mislim da je bitan faktor ometanja dogovora između naroda Bosne i Hercegovine stalno mješanje zapadnih ambasada u donošenje odluka domaćih političara i sa tim mješanjem uništavaju mogućnost pomirenja, saradnje i demokratskih procesa i odgovornosti. Poslednji primjer je dogovor koji je postignut od strane domaćih lidera na koji je američka ambasada sutradan po dogovoru stavila primjedbe i tražila da se te primjedbe ugrade u sporazum kao da je ona jedna od predstavnica naroda Bosne i Hercegovine.

+5
Izvor pozadinske fotografije: Fred Romero / FLICKR / CC BY 2.0 DEED
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.
Lightbox Image