Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Azijsko-bliskoistočne epizode: Rastući indijsko-saudijski odnosi štete interesima Pakistana u koji je Rijad desetljećima ulagao milijarde

PIŠE:
Objavljeno:

Srdačan susret saudijskog kralja Salmana bin Abdul-Aziza al Sauda i indijskog premijera Narendre Modija u Saudijskoj Arabiji pokazuje značajan pomak saudijske politike prema Indiji i od tradicionalnog saveznika Pakistana. I koliko se tu radi o ekonomskim interesima suradnje s jednom od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, toliko time Rijad kažnjava Islamabad zbog pakistanskog odbijanja podrške saudijske vojne pustolovine u Jemenu.

Modi i Saudijci su potpisali pet novih bilateralnih ugovora za poboljšanje odnosa, od podijele obavještajnih podataka o financiranju terorizma, do povećanih privatnih ulaganja i unapređivanja obrambene suradnje. Salman je indijskom premijeru dao medalju časti Reda Kralja Abdul Aziza, što je najveća čast koja se može dati u kraljevstvu. Zanimljivo je da niti jedan civilni pakistanski vođa nikad nije dobio tu medalju. Predsjednik Pervez Mušaraf, koji je kao general zbacio 1999. premijera Navaza Šarifa, dobio je medalju 2007. U zamjenu, Modi je dao kralju zlatnu repliku džamije Cheraman Juma u Kerali, prve džamije u Indiji sagrađene u devetom stoljeću, koja stoji kao simbol trgovine između Arabije i Indijskog potkontinenta.

Nekoliko dana prije tog posjeta, Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su zajednički najavili sankcije protiv četiri pojedinca i dvije organizacije u Pakistanu za financiranje terorističkih organizacija, među njima al-Kaida, talibani i Laškar-e Taiba. Ovo je prvi puta da su Washington i Rijad zajedno napravili ovakav korak. Prije četiri godine, pustinjska kraljevina je deportirala višeg dužnosnika Laškar-e Taibe u Indiju, jer je bio uključen u teroristički napad na Mumbai 2008. Taj napad te organizacije je tada dobio potporu pakistanske obavještajne službe, a Saudijska Arabija je sklonila na nekoliko godina vrh te ideje. Sada se ploča okrenula, a Modi surađuje s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Najefom, koji je ujedno ministar unutarnjih poslova i glavni dužnosnik kraljevstva u protuterorističkom djelovanju.

Gospodarstvo igra značajnu ulogu u saudijsko-indijskim odnosima. Oko tri milijuna Indijaca živi u Saudijskoj Arabiji, što je gotovo polovica od 7,3 milijuna indijskih radnika na poslovima u zemljama Perzijskog zaljeva. Bilateralna trgovina 2015. iznosila je gotovo 40 milijardi dolara, a Indija petinu svojih naftnih potreba uvozi iz Saudijske Arabije. Nagli rast trgovačkih odnosa nije samo vezan uz naftnu trgovinu. Usporedbe radi, pakistanska emigracija je oko 1,5 milijuna ljudi, a bilateralna trgovina sa Saudijcima je prošle godine iznosila oko šest milijardi dolara.

Saudijci sada traže velika ulaganja i kupnju dionica Aramcoa, kako bi se spasili od bankrota i posljedica klimatskih promjena, a to će teško moći Pakistanci učiniti. Stoga se Modi susreo s višim dužnosnicima Aramcoa kako bi se raspravile mogućnosti energetske suradnje i indijskih ulaganja. Istovremeno, Indija očekuje značajna ulaganja od Saudijaca u indijsku industriju, a posebice u infrastrukturu.

Energija je ipak glavni sektor odnosa. Saudijska Arabija je pojedinačno najveći dobavljač nafte Indiji. U 2014./2015. Indija je kupila 34,49 milijuna tona sirove nafte od Saudijaca. Strateško energetsko partnerstvo sa Saudijskom Arabijom Indiji daje rješenje za energetska pitanja vezana uz brzo rastuću ekonomiju. Putem tog odnosa Indija nastoji i ostvariti cilj održavanja strateških rezervi sirove nafte od pet milijuna metričnih tona.

Modi je tek četvrti indijski premijer koji je posjetio Saudijsku Arabiju. Pakistanski premijeri posjete Rijad nekoliko puta godišnje. Ponovni pakistanski premijer Šarif bio je u Saudijskoj Arabiji početkom ožujka kako bi sudjelovao na vojnoj paradi Sjeverni grom, u kojemu su sudjelovale oružane snage iz 21 muslimanske zemlje. Šarif, međutim, nije bio blizu kralja u svečanoj loži. Mjesto pored Salmana simbolično je zauzeo egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi.

Indijsko-saudijski odnosi pokrenuti su s mrtve točke Deklaracijom iz Delhija 2006. i Deklaracijom iz Rijada 2010. Posjet pokojnog kralja Abdulaha Indiji 2006., te posjet premijera Manmohana Singha Saudijskoj Arabiji 2010. položili su jake osnove za taj odnos. Saudijski ministar vanjskih poslova Adel bin Ahmed al Džubejr posjetio je Indiju početkom ožujka, gdje je naznačio da je Indija vrlo važan partner Saudijskoj Arabiji, te je izrazio želju za širenje bilateralnih odnosa, ukazujući na rastuće zajedništvo u međusobnoj poziciji ključnih igrača u svojim regijama.

Nije taj odnos uvijek bio takav. U prošlosti su New Delhi i Rijad imali razlike u odnosu prema Kašmiru, čimbeniku Pakistana, regionalnoj i globalnoj politici. Međutim, posljednjih desetljeća Indija je narasla u velikog sudionika svjetske politike i gospodarstva, a Saudijska Arabija je ujedno shvatila važnost održavanja jakih veza s Indijom. Geopolitički, Indija je i prirodan odabir za ekonomsko i razvojno partnerstvu, s obzirom da Saudijci žele diverzificirati svoj odnos s raznim azijskim zemljama. U tom razvojnom partnerstvu, ipak postoje čimbenici poveznice Rijada s Pakistanom i New Delhija s Teheranom. U Indiji je al Džubejr naglasio da je Indija za Rijad strateški partner, a Pakistan strateški saveznik. I dok Rijad strahuje od indijskog rastućeg odnosa s Iranom, Indijci očekuju da će Saudijci zauzdati svog pakistanskog saveznika i terorističke napade u Indiji čije je ishodište u Pakistanu.

Rast terorizma je zabrinjavajuć i za Indiju i za Saudijsku Arabiju, posebice nakon tzv. Arapskog proljeća. Saudijska Arabija je cilj Daeša i militanata koji se ubacuju na saudijski teritorij iz Iraka i Sirije. Izravna prijetnja se usmjerava prema svetim gradovima Meki i Medini. I Indija je pod stalnom prijetnjom terorizma iz Pakistana. Stoga je sigurnosna suradnja i razmjena obavještajnih podataka važna sastavnica novog partnerstva. U toj sastavnici će Rijad zasigurno odati neke podatke koje ima iz Pakistana, a koji mogu nanijeti štetu pakistanskim vanjskopolitičkim interesima i rivalstvu s Indijom.

Taj saudijski odnos prema Pakistanu je razumljiv s obzirom da je Šarif mudro odbio prošle godine sudjelovati u saudijskoj agresiji na Jemen slanjem pakistanskih vojnih trupa. Pakistanci su tada bili mišljenja da je saudijski ratni plan nedostatan i nepromišljen. Nisu bili spremni ući u još jedan saudijsko-iranski sukob. Ta odluka Islamabada je iznimno važna za sukob u Jemenu. Naime, Saudijci su računali na brojne pakistanske snage kao ključnu sastavnicu saudijskog plana za brzu i odlučnu pobjedu u Jemenu.

Donekle bi se cinično moglo reći da je Rijad planirao upad u Jemen i borbu do zadnjeg Pakistanca. Šarifova odluka postala je iznimno popularna u Pakistanu, a podršku je dao i cijeli parlament. Laškar-e Taiba je bila među malobrojnim organizacijama koje su bile kritične o toj odluci.

Pakistan je umoran od saudijske kampanje protiv Irana. Prošlog mjeseca, Islamabad je ugostio iranskog predsjednika Hasana Rohanija u njegovom prvom vanjskopolitičkom posjetu nakon iranske Nove godine. Šarif i Rohani su potpisali nekoliko ugovora i raspravili dugoročne planove o izgradnji plinovoda koji povezuje dva susjeda. Pakistan je uvjetovao svoje sudjelovanje u vojnoj vježbi Sjeverni grom premisom da ta vježba kao i nova islamska vojna alijansa predvođena Saudijskom Arabijom, nisu upereni protiv nijedne zemlje, odnosno protiv Irana. Naravno, glavna poanta vježbe i saveza iz saudijske perspektive je upravo izazvati Iran. Navodno su Saudijci predložili da načelnik glavnog stožera pakistanske vojske bude titularni zapovjednik saveza, ali je Šarif to odbio.

Sada Rijad želi što prije završiti rat u Jemenu. Saudijci smatraju da su ostvarili pobjedu, ponajviše jer su spriječili da iranski utjecaj dobije utvrdu na samom jugu Arabijskog poluotoka. Iako to nije nikad bila izravna prijetnja Saudijskoj Arabiji, Rijad je time pokušao spasiti svoju skupu i neuspješnu pustolovinu, iako su hutijevski pobunjenici i dalje u Sana'i.

Rat je prouzročio humanitarnu katastrofu u najsiromašnijoj arabijskoj zemlji i stvorio je široku kritiku kraljevstva. Europski parlament je izglasao prestanak prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, što je pozitivan čin u vanjskim odnosima Bruxellesa, ali jalov pokušaj da se zaustave bilateralne trgovine europskih moćnika sa saudijskim lovašima.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.