Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Prva velika američka kopnena ofenziva u Siriji: Bitka za Manbijski džep, tursko-sirijsku granicu i odvajanje ISIL-a od Europe

PIŠE:
Objavljeno:

Pripadnici američkih specijalnih snaga na terenu su u Siriji s razlogom, a taj razlog se upravo manifestira. Naime, kako su potvrdili američki dužnosnici u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, nakon više tjedana pripreme tisuće sirijskih pobunjenika - s kojima koordiniraju upravo pripadnici američkih specijalnih snaga koji su u Siriju stigli kao savjetnici - pokrenulo je veliku ofenzivu protiv ISIL-a na njihovo uporište u Manbiju.

Riječ je o vrlo važnoj operaciji koja bi mogla znatno promijeniti odnos snaga na terenu, ali i dati SAD-u novu pojačanu prisutnost. Gdje je Manbij i zašto je zauzimanje ovog prostora postalo tako važno za američke i pro-američke snage?

Riječ je o prostoru koji se nalazi uzduž tursko-sirijske granice, tzv. "Manbijski džep". Navodno ovdje prolazi zadnja velika teroristička logistička ruta iz Europe do Sirije i natrag. "Ovo je važno je ovdje je njihov zadnji lijevak", rekao je jedan američki vojni dužnosnik u razgovoru za Reuters.

Manbij na karti Sirije:

Manbij

No, postoji još jedan vrlo važan razlog zbog kojeg je ova operacija značajna. Naime, pro-američke snage pod vodstvom i koordinacijom SAD-a krenule su u čišćenje prostora uz tursku granicu, a pravo je pitanje što o tome svemu misli Turska.

Udaljavanje ISIL-a od Turske
Nije više nikakva tajna da su ISIL-ovi teroristi olako dobivali oružje i novo ljudstvo preko turske granice, kao što i nije više nikakva tajna da sve te brojne ISIL-ove cisterne s naftom završavaju u Turskoj.

Dakako, ovo je bila i ostala tabu tema jer kako javno reći da postoji veza između vlasti jedne NATO članice i trenutačno najopasnije terorističke organizacije na svijetu? Turska opozicija se, čak i po cijenu dugogodišnjih zatvorskih kazni, usuđuje to reći, ali na Zapadu nema volje za takvim prozivanjem Erdogana - na Zapadu su svi sretni da je napokon pukla već neugodno prijateljska veza između njega i Putina.

No, činjenica da se o nečem javno ne priča ne znači da se nešto ne zna. Geostratezi na Zapadu itekako su dobro upoznati s Erdoganovim manevrima i idejama. Kao prvo, mnogima je vjerojatno sumnjivo zašto je ISIL odjednom ove godine počeo granatirati turski pogranični grad Kilis.

Što bi ISIL mogao dobiti time? ISIL jest brutalan i genocidan pokret, ali nisu glupi, odnosno znaju da im je put preko Turske ono što ih drži na životu. ISIL ne može egzistirati u vakuumu Sirije i Iraka, moraju imati puteve prema vani jer jedino tako mogu trgovati i obnavljati svoje trupe.

Sve u svemu, netko je ove godine počeo sporadično granatirati turski grad Kilis. Ubijeno je i više civila, a među mrtvima ima i djece. Erdogan je pak na to reagirao kako će poslati vojsku u Siriju da "zaustavi ISIL".

Imao je Erdogan i previše šansi da zaustavi ISIL, jer izgleda da taj ISIL masovno ulazi u Siriju preko granice njegove zemlje, pa se to nije desilo, zašto bi mu itko vjerovao sada?

Treba stvari nazvati pravim imenom - stječe se dojam da netko iz pravca Sirije granatira Kilis samo kako bi omogućio turskoj vojsci da upadne u Siriju, odnosno da joj da povod.

Erdogan je u više navrata javno isticao kako samo što nije poslao vojsku u Siriju, osluškujući pritom kako će na te njegove izjave reagirati Washington. Reakcije nije bilo pa ga je to poprilično naljutilo te je tada poručio kako će on poslati vojsku u Siriju svidjelo se to Amerikancima ili ne.

Sada pro-američke snage kreću u preuzimanje ISIL-ovog teritorija. Razloga je mnogo, no jedan bi svakako mogao biti i taj da se teritorij ISIL-a na sjeveru Sirije zauzme prije no što na isti krene Erdogan sa svojom vojskom.

Turske frustracije i američko oslanjanje na YPG snage
Kako i znamo, situacija na sjeveru i istoku Sirije postaje vrlo kompleksna jer na ovom prostoru SAD surađuje s kurdskim YPG-om. Ovih dana su čak osvanule i fotografije kako pripadnici američkih specijalnih snaga u Siriji nose na uniformama YPG bedževe. No, s druge strane granice, turske vlasti taj isti YPG smatraju opasnom terorističkom organizacijom.

Kako pomiriti te oprečnosti? Vjerojatno nikako, doći će do toga - ili upravo dolazi - da će SAD preuzeti još i veću inicijativu, a Erdogan će ostati praznih ruku. Spomenimo pritom i sve češći kontakt između Moskve i Washingtona, uključujući i raspravu o mogućem pokretanju zajedničkih vojnih operacija protiv terorista u Siriji.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.