X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 3 od 5
Preostalo vremena: 00:37:24
Akcija traje do 22:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Što se događa u Pakistanu? Sharif je preuzeo vlast, SAD su mu odmah čestitali, ali Khan u Peshawaru već organizira velike protuvladine prosvjede...

Pristaše sada već bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana okupili su se u velikom protuvladinom prosvjedu u Peshawaru. Podsjetimo, Khan je nedavno srušen s vlasti u političkoj krizi koja je nastala nakon što je opozicija odlučila mu izglasati nepovjerenje. On je pak to glasanje pokušao zaustaviti raspuštanjem parlamenta - tvrdeći pritom kako je opozicija u dosluhu sa SAD-om - no, u to se upleo Vrhovni sud koji je poništio njegovu odluku te dozvolio parlamentu da mu izglasa nepovjerenje, što se i dogodilo, pa je tako sad (očekivano) vlast u zemlji kao novi premijer preuzeo dosadašnji lider opozicije Shehbaz Sharif.

Veliki skup, održan u četvrtak u Peshawaru, potvrđuje kako Khan još uvijek ima velik broj pristaša u zemlji, no ne čini se da je Khan spreman pokretati nekakvu konkretnu borbu za vlast, barem ne u ovom trenutku. Za očekivati je da će Pakistan morati uskoro na izbore kako bi Sharif potvrdio svoju poziciju. Do tad ga čeka problematična situacija, u ekonomskom i političkom smislu, a ako se pritom ne snađe, Khan bi se možda mogao potencijalno vratiti na vlast relativno brzo. Jasno, činjenica da su iz SAD-a odmah srdačno čestitali Sharifu na pobjedi daje do znanja koga preferira Washington (što nije nikakvo iznenađenje).

VIDEO: Prosvjedni skup u Peshwaru, 14.4.2022.

Inače Peshawar, gdje je održan veliki prosvjed, je šesti po veličini pakistanski grad, ali i najveći grad s većinski paštunskim stanovništvom. Podsjetimo, Paštunci su iranski narod i etnička manjina u Pakistanu - ima ih oko 15%. Većina (oko 45%) su Pandžapci (iz skupine indoarijskih naroda). Gdje tu spada Imran Khan? On je etnički Paštunac iako će mnogi reći da to nije značajan faktor pošto je odrastao u pandžapskoj sredini. On sam je pak bio u jednom slučaju (prošle godine) oštro kritiziran od strane Paštunaca kada je rekao da pakistanski Paštunci podržavaju afganistanke talibane.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.