Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Trumpova nadolazeća implozija: Kako Hillary i njezin kamp planiraju navesti prgavog Donalda da uništi samog sebe

PIŠE:
Objavljeno:

Američki republikanski kandidat Donald Trump nalazi se u popriličnim problemima zadnjih dana - popularnost mu je počela naglo padati (a njegove rivalke Clinton naglo rasti) nakon što se u intenzivnu političku kampanju uključio Khizr Khan.

Podsjetimo, Khizr Khan je musliman i otac američkog vojnika Humayuna Khana koji je 2004. ubijen u Iraku. Khizr Khan je prije nekoliko dana sa suprugom održao govor u sklopu Demokratske nacionalne konvencije ističući na vlastitom primjeru kako muslimani u SAD-u mogu biti vrlo patriotski nastrojeni. Dakako, ovo je bio direktan udarac na Trumpa koji je predložio da se svim muslimanima zabrani ulazak u SAD zbog opasnosti od terorizma.

Khan projekt - vrhunski udarac kampa Clinton
Kampanja Hillary Clinton odlično je iskoristila Khana da pobije Trumpova stajališta, a on se u toj situaciji nipošto nije snašao te je počeo govoriti protiv Khana ne shvaćajući da bi takav stav u trenutku senzibilizirane američke javnosti mogao dovesti do odljeva njegovih potencijalnih glasača. Upravo to se i dogodilo tako da Hillary danas, prema zadnjim anketama, vodi za nekoliko postotaka.

VIDEO: Khizr Khan, govor za vrijeme Demokratske nacionalne konvencije

Dakako, priča s Khanom je vrhunski postavljena da se na nju Trump spotakne, a on je to, na radost kampa Hillary Clinton, i učinio.

Umjesto da se pokuša izvući, frustriran je krenuo u kritiziranje Khanove supruge Ghazale ističući kako mu je "čudno" da ona uz supruga za govornicom samo stoji i šuti. Jasno je što je time želio reći - da ona kao muslimanka ni nema nekog velikog prava glasa.
Ghazala i Khizr Khan Clinton kamp mu je odmah uzvratio prozivajući ga kako je bešćutan jer je očito gospođa Khan šutjela zbog činjenice da je shrvana emocijama i prisjećanjem na izgubljenog sina.

Hillary Clinton i njeni domišljati savjetnici i organizatori tako su upravo poentirali kao nikada do sad. Trump je pokazao kako nije imun na ovakve dobro organizirane scenarije i da se u datom trenutku neće dobro snaći. Ta njegova "prgavost" mogla bi u konačnici zaista koštati izbora jer Hillary će ovaj posao odraditi s daleko manje emocija, neće je se moći iznervirati dok Trumpov kratak fitilj može srušiti mu sve predsjedničke snove.

VIDEO: Trumpov intervju za ABC News, 31.7.2016.

Što reći u Khanu i njegovim sada već poprilično brojnim nastupima u američkim medijima? Brani li on čast svog poginulog sina i američkih muslimana ili besramno eksploatira obiteljsku tragediju za korist kampanje Hillary Clinton? Možda je i oboje - u svakom slučaju to je njegovo legitimno pravo, a i za očekivati je da će manjine uzvratiti udarac.

Naime, Trump ih je sve poprilično uvrijedio dok je lovio glasove američkih konzervativaca, rasista i ksenofoba, što mu je pomoglo da pomete sve republikanske rivale. No, sada se stvari mijenjaju - sada se mora suočiti s demokratskim establišmentom, a stare taktike ne samo da mu neće proći već će ga i politički pokopati.

VIDEO: Khizr Khan za PBS

No, Khanova prezentacija i demokratsko suosjećanje je vrlo problematično, barem bi trebalo biti razumnom američkom promatraču, a možda naročito američkim muslimanima. Naime, Khan se diči herojstvom svog sina koji je kao mladić otišao u američku vojsku da bi se borio u američkim stranim ratovima. U Iraku je žrtvujući svoj život spasio živote svojih suboraca i na temelju toga ga se danas ističe kao američkog heroja.

Dati sina za imperijalističke interese kao čudna definicija patriotizma
Pravo pitanje je što je Khan uopće tražio u Iraku i što je cijela američka vojska tražila u Iraku? Zbog oca koji oplakuje smrt svog sina prije više od desetak godina izgleda kako su svi voljni zaboraviti na činjenicu da je SAD izvršio ilegalnu vojnu agresiju i invaziju jedne zemlje koja SAD-u nije učinila ništa, a navodne prijetnje "oružjem za masovno uništenje" bile su potpuno izmišljene kako bi se imperijalističke sile domogle iračke nafte.

U američkoj agresiji na Irak, u kojoj je snažno sudjelovala i Britanija, ubijeno je više od milijun Iračana. Iračani i dan danas, svakog dana, ginu zbog posljedica te agresije. Ta agresija trajno je uništila jednu zemlju na prostoru svijeta kojeg volimo nazivati kolijevkom ljudske civilizacije. Ta agresija je kasnije dovela i do stvaranja ISIL-a, genocidnog projekta koji je odgovoran za još ogroman broj žrtava.

Khan stariji, koji je sa suprugom u SAD migrirao iz Pakistana, želio je očito napraviti sve da bi se dopao novoj sredini pa je učinio ono što ta sredina oduvijek cijeni kao test lojalnosti - dao je svog sina da se bori i gine za interese američkog imperijalizma.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.