Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Zbogom oružje ili nastavak tek slijedi? Kakvu to igru igra Putin u Siriji i zašto je zadnjim potezima Rusiji istinski vratio status svjetske sile?

PIŠE:
Objavljeno:

Da, logika nam govori da je Rusija ovog tjedna odlučila naglo povući svoje snage iz Sirije kako bi dali snažan vjetar u leđa mirovnom procesu - no, je li zaista tako? Nije prošlo čak ni 24 sata, a malo tko je od Zapadnih analitičara protumačio ovaj potez "samo" kao potporu aktualnim pregovorima u Ženevi - većina je odmah poručila kako Putin očito nešto skriva, planira, smjera... ukratko, ima "asa u rukavu".

Ruski predsjednik si je ovakvim imidžom stvorio baš zanimljivu poziciju. U stanju je učiniti nešto uistinu konkretno za sirijski mirovni proces, a u isto vrijeme ne mora strahovati da bi njegovi neprijatelji to mogli protumačiti kao slabost jer, kao što vidimo, nitko zapravo ni ne vjeruje da je on tek tako, naročito ne iz slabosti, povukao svoje snage iz Sirije.

Drugim riječima, možda je učinio upravo to, točno ono što kaže, od riječi od riječi - možda je zaista povukao snage kako bi mirovni proces dobio jedan vrlo nužan zamah, ali u isto vrijeme Zapad je toliko nepovjerljiv prema njemu da se neće usuditi vjerovati mu na riječ, a to znači da se neće usuditi ni eksploatirati aktualnu situaciju u Siriji sada kada Rusa više nema.

Naime, postoji realna opasnost da bi baš sada, po odlasku ruskih snaga, okuražene pobunjeničko-opozicijsko-terorističke udružene snage mogle krenuti u veliku ofenzivu s ciljem da nastave tamo gdje su i stale, a dobro se sjećamo gdje su stale prije ruskog uključenja 30. rujna prošle godine. Sirijska vojska bila je na konopcima - ne, nije joj prijetio potpuni slom, ali joj je nakon nekoliko većih poraza itekako prijetila mogućnost izbijanja unutarnje pobune zbog naglog pada morala.

Rusija je takvu mogućnost spriječila i dala sirijskoj vojsci nešto što im je trebalo podjednako kao i zračni udari, ako ne i više - povratak morala na način da su se tijekom ovih zadnjih 5 mjeseci osjećali nepobjedivo. Preko 400 oslobođenih gradova i naselja u tako kratkom vremenu je uistinu impozantno.

Još se nagađa o tome koliko je Rusija zapravo imala zrakoplova na raspolaganju u Siriji. Analitičari vjeruju kako ih je bilo između 30 i 40, no tko zna što je sve još tu bilo prisutno. Rusija je svoje kapacitete u Siriji tretirala kao vojnu tajnu, no znamo da je tu bio i moćni S-400 sustav, razni lovci, bombarderi, možda i dronovi, a možda i kopnena vojska u manjem broju.

No, što ako netko na strani opozicije zaista pomisli da je ovo sada odlična prilika za krenuti u nove ofenzive? Da ne bi nekome takvo što palo na pamet pobrinuo se ruski predsjednik Vladimir Putin današnjim komentarom. Istaknuo je kako unatoč činjenici da Rusija povlači svoje snage iz Sirije, mogu ih vratiti natrag kada god poželi - i to u roku od svega nekoliko sati. Nadalje, dao je svima do znanja da će ruske baze u Siriji biti dobro čuvane,

"Naravno, ako se potreba pokaže, Rusija može, u svega nekoliko sati, vratiti snage natrag u Siriju na razinu koja bi bila u stanju nositi se s eskalacijom situacije koristeći se cijelim nizom sredstava na raspolaganju", rekao je ruski predsjednik.

"Ne bismo to željeli, vojna eskalacija nije naš izbor. Mi se nadamo kako će sukobljene strane pokazati zdravi razum te kako će oboje, i vlasti i opozicija, držati se mirovnog procesa", rekao je.

"Stvorili smo uvjete za mirovni proces. Uspostavili smo konstruktivnu i pozitivnu suradnju sa SAD-om i nizom drugih zemalja te sa sirijskom opozicijiom koja zaista želi okončati rat i pronaći političko rješenje za ovaj sukob. Vi, ruski vojnici, utabali ste taj put", poručio je Putin obraćajući se vojnom osoblju koje je sudjelovalo u sirijskoj kampanji.

Naglasio je kako se sirijska vojska, s ruskom potporom, sada može nositi s teroristima i vratiti pod kontrolu teritorije koji su i dalje okupirani. Također je otkrio kako je sirijska operacija koštala Rusiju ukupno 480 milijuna USD, a novac je došao većinom iz ministarstva obrane, odnosno iz budžeta koji je bio predviđen za vojne vježbe tijekom 2015. godine.

Ono što je ovdje značajno za istaknuti je činjenica da je Putin svima dao do znanja da će Rusija i dalje kontrolirati situaciju u Siriji, bili ili ne bili prisutni tamo vojno na terenu.

Ovo je, u suštini, jedan ogroman vojni preokret u kontekstu modernog ratovanja. Naime, Sirija je napadnuta sa svih strana neregularnim trupama i glavnu riječ je vodio Zapad, mašući prstom i ponavaljajući u nedogled "Assad mora otići" još od proljeća 2011.

Rusija se morala "ugurati" u ovaj konflikt i to nije bilo nimalo lako. U konačnici je Moskva uspjela ne samo se ugurati kao jedan od aktera nego su u potpunosti preuzeli kontrolu nad situacijom.

Anti-sirijske snage sada doslovno ne mogu ništa. Ako odluče prekršiti primirje, Rusija će se svakako vratiti natrag u akciju i za svega nekoliko sati može nastaviti s čišćenjem teritorija. Druga strana to neće učiniti, neće im pasti na pamet jer znaju da nije samo Rusija preuzela situacija već im je dozvolila da iz Sirije ne izađu kao potpuno poražena strana.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.